Читај ми!

Прашки дијалог о проширењу ЕУ

Србија ће са Хрватском потписати протокол о сарадњи који ће јој омогућити да искористи знање и искуство Хрватске стечено у преговорима са Европском унијом, рекла је Сузана Грубјешић после разговора са Весном Пусић.

Потпредседница владе Србије Сузана Грубјешић најавила је после сусрета са шефицом хрватске дипломатије Весном Пусић да ће Хрватска и Србија крајем новембра потписати Протокол о сарадњи који ће омогућити Србији да искористи знање и искуство Хрватске стечено у преговорима са Европском унијом.

Потпредседница владе задужена са европске интеграције која се са хрватском министарком спољних и европских послова Весном Пусић у Прагу, у оквиру конференције о проширењу ЕУ, после разговора је најавила и да ће крајем новембра посетити Загреб.

Како је саопштено из Владе Србије, Пусићева је рекла да Хрватска даје пуну подршку Србији на њеном путу ка ЕУ.

"Европске интеграције Србије и Хрватске су заједничка одговорност. Не можемо очекивати да нам било ко споља пре помогне уколико ми сами нисмо у стању да помогнемо и стабилизујемо овај регион", рекла је Весна Пусић.

Пусићева је, како се додаје, у разговору са потпредседницом Владе Србије, истакла и да процес проширења мора бити настављен и након уласка Хрватске у ЕУ.

"Права реч није проширење, већ консолидација европске територије. Србија је већ део Европе", рекла је хрватска министарка, која је посебно нагласила значај регионалне сарадње. 

Грубјешићева је захвалила на подршци и као веома важну ствар истакла то што Хрватска Србији ставља на располагање своје искуство из процеса европских интеграција.

"Ми смо на заједничком послу. Зато смо се управо договорили да се крајем новембра потпише Протокол о сарадњи који ће омогућити Србији да искористи знање и искуство Хрватске стечено у преговорима са Европском унијом", рекла је Сузана Грубјешић.

Грубјешићева је након конференције рекла агенцији Танјуг да су на европском путу сталне препреке, разочарања и превелика очекивања. "Али ако сте решени да промените своју земљу изнутра, онда треба да истрајете на том путу", казала је Грубјешићева и подсетила да је пут Хрватске трајао 12 година.

Она је рекла да јој је драго што управо у Прагу чује да се политика проширења наставља, јер је то, како је рекла,  једна од ретких европских престоница која не говори о умору од проширења.

Kоментаришући данашње излагање комесара за проширење Штефана Филеа, потпредседница Владе је рекла да је "Филеов посао проширење и он ће сам бити успешан колико тај процес буде успешан".

Сузана Грубјешић је рекла и да последњи извештај Европске комисије показује да је на путу ка ЕУ учињен мали наредак и прецизирала да је од 33 области у 26 направљен напредак.

"Врата остају отворена, али и ЕУ се суочава с проблемима, тако да кад се све узме у обзир, велики успех би био да следеће године добијемо датум", оценила је Грубјешићева и додала да не сумња да ће се то наредне године остварити.

Упитана да прокоментарише излагање представника Немачке на скупу у Прагу, потпредседница Владе је рекла да ће свака земља која после Хрватске буде улазила у ЕУ имати теже услове.

"Свака земља ће се посматрати другачије после великог таласа проширења. Критеријуми су срозанији, Бугарска и Румунија су примљене, а да нису биле спремне, и сада Хрватска има додатних десет услова", подсетила је потпредседница владе.

"Ми смо спремни на све изазове и желимо јасно да кажемо да на овом степену развоја Србији не треба да се постављају услови које не може да испуни", закључила је Грубјешићева.

Грубјешићева и Пусићева су уз европског комесара за проширење Штефана Филеа главне учеснице на међународној конференцији о проширењу Европске уније коју, под називом "Прашки дијалог о проширењу", организује Министарство спољних послова Чешке.

"Прашки дијалог о проширењу" има за циљ да осветли перспективе даљег проширења ЕУ, у контексту тренутне стратешке дебате о будућности ЕУ. Тема конференције су и општи политички аспекти процеса проширења и економске користи од примања нових чланица.

Грубјешићева ће се касније током дана састати и са Карелом Шварценбергом, првим потпредседником владе и министром спољних послова Републике Чешке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво