Читај ми!

Космет и приступање ЕУ, одвојена питања

Приступање Србије ЕУ не треба везивати за решење проблема Косова и Метохије, изјавио је Небојша Стефановић у разговору са генералним секретаром Интерпарламентарне уније Андерсом Џонсоном.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић указао је у разговору са генералним секретаром Интерпарламентарне уније (УПИ) Андерсом Џонсоном да приступање Србије ЕУ не треба везивати за решење проблема Косова и Метохије.

Стефановић је истакао да међу критеријумима о приступању нових чланица Унији не постоји онај који се односи на признавање других држава, те то треба да важи и за Србију.

Председник Скупштине Србије такође је Џонсону указао да се подршка Приштини и њеним аспирацијама често схвата као охрабрење за даљи прогон Срба на Космету и изразио забринутост за безбедност неалбанског становништва.

Стефановић је са функционером Интерпарламентарне уније разговарао пред почетак заседања Скупштине те организације у Квебеку, у Канади, где предводи делегацију српских парламентараца.

Он је такође упознао Џонсона са радом српског Парламента и корацима које предузима у циљу јачања његове улоге, посебно рада одбора који би, према његовим речима, требало да имају јачу улогу у контроли извршне власти.

Улога парламента у међународним односима је једна од тема Скупштине Интерпарламентарне уније а, према речима њеног генералног секретара, често је разматрана у више од 100 година дугој историји ове међународне организације, и уочено је, како он примећује, да су односи парламената и извршне власти по питању спољне политике увек били предмет разматрања, чак и спорења.

Кад је у питању развој парламентаризма у Србији, председник Стефановић је упознао домаћина са будућим програмима сарадње са међународним организацијама и другим парламентима у едукацији и преношењу искустава, што је, како каже, важно за српски парламент у коме у овом сазиву постоји велики број посланика који ту фуункцију обављају први пут.

Он је, такође, рекао да је у Скупштини Србије у овом сазиву велики број младих и посебно жена.

Генерални секретар Џонсон рекао је да парламент треба да буде покретач промена и да сам ствара визију парламентаризма за будућност, а да би међународне организације требало само да учествују у реализацији тих планова.

Стефановић је обавестио свог домаћина да ће учествовати и на годишњем јавном слушању у Уједињеним нацијама, где ће се окупити лидери парламената и где ће се обратити учесницима са једном од тема актуелних за српски парламент и регион.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара