Читај ми!

Рикер: Сусрет Дачића и Тачија добар корак

Званичник Стејт департмента Филип Рекер рекао је да Србија има велику шансу да крене напред ка интеграцији у ЕУ. Он је истакао да САД безрезервно подржавају наставак дијалога ка нормализацији односа Београда и Приштине.

Заменик помоћника америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Филип Рикер верује да Србија има велику шансу да крене напред ка интеграцији у ЕУ и истиче да Сједињене Државе безрезервно подржавају наставак дијалога ка нормализацији односа између Београда и Приштине.

Рикер је у обраћању новинарима у Међународном прес центру у Вашингтону, поручио је да је дијалог апсолутно кључан и да нема алтернативу, наглашавајући да је сусрет премијера Србије и Косова у Бриселу, у канцеларији високе представнице Кетрин Ештон очигледно добар корак напред, који САД у потпуности подржавају, пренео је Глас Америке.

"Пред Србијом је, верујемо, велика шанса да се крене напред. Имамо нову владу, нема избора или нечега што би могло да нашкоди тренутној ситуацији", оценио је Рикер.

Требало би, додао је, наставити са реформама, дијалогом, укључујући имплементацију споразума, који су већ постигнути да би се побољшала атмосфера и направио стварни напредак у овом периоду.

А то ће, оценио је Рикер, свакако побољшати атмосферу и на плану економског раста, јер је чињеница, како је рекао, да када има мање тензија, постоји предуслов за бољу економску ситуацију.

"Оно због чега се ми залажемо и подржавамо европску интеграцију региона јесте то што она води ка знатно већој стабилности и просперитету, и то је нешто што желе сви људи у Србији, сви људи на Косову и у целом региону", рекао је Рикер.

Он је поводом анкете београдског Центра за безбедносну политику према којој чак 43 одсто људи у Србији сматра да су САД "највећи непријатељ Србије".

"Нисам чуо за ту анкету, много је анкета ових дана свуда, чак и овде у САД. Имамо веома чврсте односе са Србијом. Ове године, славимо 130 година дипломатских односа две земље, што је прилично изузетно када размислите о историјском контексту балканског региона и чињенице да смо пре 100 година имали балканске ратове", истакао је Рикер.

Чак тридесет година пре тога, подсетио је, ми смо имали дипломатске односе са Србијом, и имали смо разлике током свих ових година.

Али данас, напоменуо је Рикер, Република Србија има сјајну прилику да превазиђе бројне ствари из прошлости и да гледа ка будућности, односно већ поменутој интеграцији у Европску унију.

Рикер је још једном похвалио последње парламентарне изборе у Србији, које је оценио као изузетно демократске и нагласио да је примопредаја власти нешто што није добило довољно похвала, јер је обављена на начин који пре само неколико година можда не би био могућ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара