Читај ми!

Хитне мере против лажних азиланата

На састанку Комисије за праћење безвизног режима са ЕУ, премијер Ивица Дачић наложио надлежним министарствима да предузму хитне мере на смањењу броја такозваних лажних азиланата. Разрађен план за хитно сузбијање те појаве, саопштено из Владе.

Председник Владе Србије Ивица Дачић, на састанку Комисије за праћење безвизног режима путовања са Европском унијом, наложио је надлежним министарствима да предузму хитне мере на смањењу броја такозваних лажних азиланата, саопштено је из владе.

Дачић је на састанку Комисије истакао да је очување визне либерализације један од најважнијих задатака Владе Србије. Премијер ће о тим мерама разговарати са европским партнерима Србије.

Представници тима Владе Србије ће отпутовати у земље Западне Европе у којима је проблем лажних азиланата посебно наглашен, како би договорили заједничку стратегију на смањењу њиховог броја.

На састанку је анализирана садашња ситуација и разрађен план за хитно сузбијање те појаве, пише у саопштењу.

Досадашње мере дају резулатате

Од почетка године, више од 5.000 грађана тражило је азил у некој од земаља ЕУ. У граничној полицији кажу да и досадашње мере дају резулатате, о чему су обавестили представнике амбасаде Немачке.

"Надамо се да ћемо добити информације шта још да урадимо да смањимо број тих лица", каже начелник Управе граничне полиције Ненад Бановић. Немачка треба да стави Србију на листу сигурних земаља и скрати своју процедуру, како би се смањио број држављана наше земље који одлазе тамо да траже азил, сматра Бановић.

Лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма је замолио Европску унију да не одузима безвизни режим Србији. Марковић се пита како грађани Србије могу да верују Унији да ће земља, после добијања датума за преговоре, брзо ући у ЕУ ако сада прете враћањем виза.

"Србија је испоштовала све обавезе и увек се ЕУ ухвати за неку ситницу, овога пута за азиланте. Познато је да међу азилантима има највише Албанаца, који из политичких и сепаратистичких разлога одлазе у друге државе и траже азил", каже Марковић.

Немачка, Француска, Аустрија, Луксембург, Белгија и Холандија захтевају покретање механизма за суспензију безвизног режима. Како је раније најављено, захтеви за увођење мера којима би се спречио прилив лажних азиланата биће тема министарског састанка у Бриселу, 25. октобра.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије