Румунија и Србија без спорних питања

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић рекао је у Букурешту, после разговора са румунским колегом Валеријем Стефаном Згонеом, да Румунија снажно подржава улазак Србије у ЕУ као и њен став о Косову.

Србија и Румунија немају спорних питања, сагласили су се у Букурешту председник Представничког дома румунског парламента Валериј Стефан Згонеа и председник Скупштине Србије Небојша Стефановић који је домаћину захвалио на подршци Румуније евроинтеграцијама Србије и доследном ставу о непризнавању Косова.

Посебна пажња у разговору посвећена је заштити права мањина у региону и заједнички је оцењено да постоји спремност обе стране да се у духу пријатељских односа и сталних контаката положај српске мањине у Румунији и румунске у Србији прати и заједнички помаже, саопштено је из републичког парламента.

Председник Скупштине Србије захвалио је домаћину на подршци коју Румунија пружа Србији на европском путу, али и за доследан став по питању Косова и Метохије и поред притисака да призна самопроглашену независност Косова.

Стефановић и Згонеа су навели и да постоји потреба за проширењем оквира постојеће билатералне сарадње две земље, коју одликују пријатељски и блиски односи, са дугом и успешном традицијом.

Обострано је изражена спремност да се међупарламентарни односи интензивирају и прошире, па је посета Стефановића оцењена као први корак у том правцу.

У оквиру сарадње парламената истакнут је значај група пријатељстава, а посебна пажња посвећена јачању економских односа и сарадње, чему парламентарци две земље могу дати значајан подстицај.

Стефановић је у том смислу истакао чињеницу да је Румунија по величини пети економски партнер Србије.

Згонеа је нагласио да би инфраструктурни пројекти уз одговарајућу помоћ фондова ЕУ омогућили не само већу економску сарадњу Србије и Румуније, већ и заједнички излазак на трећа тржишта.

Стефановић се у Букурешту састао са више европских званичника који су учествовали на Конференцији европских народних партија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије