Читај ми!

Дежер: Нема нових услова

Нормализација односа Београда и Приштине не подразумева признање независности Косова, рекао Венсан Дежер у Ужицу. Шеф делегације ЕУ у Србији нагласио да ЕУ није уводила никакве нове услове Србији за приступање у Унију.

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер поручио је да Унија инсистира на нормализацији односа Београда и Приштине, али да нормализација не подразумева било какав захтев за признање независности Косова.

"Нормализације не подразумева било какав захтев за признање, признање независности није нешто што ће се тражити. Желимо да обе стране седну за сто и да се настави са дијалогом у будућности", истакао је Дежер у Ужицу, одговарајући на питања новинара како гледа на изјаву председника Србије Томислава Николића да ће Србија одустати од европског пута ако јој Брисел званично постави услов "Европа или Косово".

Дежер је нагласио да ЕУ није уводила никакве нове услове Србији за приступање у Унију, већ су једини услови копенхашки, да земља која тежи уласку у ЕУ мора да усклади своју администрацију, правосуђе у складу са стандардима ЕУ, као и да појача борбу против корупције.

"Ми смо у извештају о напретку само рекли оно што је било и прошле године - да Србија мора да настави да преговора с Приштином. Ми желимо да постоји нормализација и као што видимо постоји нормализација, будући да се роба продаје са обе стране, људи могу слободно да путују, има проблема око регистрације возила, али у сваком случају дошло је до нормализације одоса и желимо да се тим путем настави", поручио је Дежер.

Он је нагласио и да ће у целом процесу само бити користи, како за Србију, тако за цео регион и за ЕУ, а Унији је стало да Србија у будућности постане чланица.

Дежер је обишао станаре зграда у Севојну у којима живи 15 социјално угрожених породица и 20 породица интерно расељених, а чија изградња је већим делом финансирана средствима ЕУ.

Дежер је разговарао с привредницима Ужица, а посетио је и неколико средњих школа којима је ЕУ поклонила опрему.  

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво