Читај ми!

Опозиција критикује Мркића

Посланици ДС-а затражили су на седници Одбора за спољне послове Скупштине Србије хитан састанак са шефом дипломатије Србије Иваном Мркићем како би били упознати са корацима које држава предузима у заштити безвизног режима. Са тим захтевом сложио се и председник Одбора Милош Алигрудић из ДСС-а.

Чланови Спољнополитичког одбора Скупштине Србије из редова Демократске странке затражили су хитан састанак са шефом дипломатије Иваном Мркићем како би се упознали са тиме шта држава предузима како би заштитила безвизни режим са Европском унијом.

Посланик ДС-а Наташа Вучковић рекла је да би требало упутити хитан позив министру Мркићу, који би обавестио чланове Одбора о стању у нашој дипломатији, али и о томе шта влада тачно предузима како би очувала безвизни режим за наше грађане.

Председник Одбора, посланик Демократске странке Србије Милош Алигрудић, поздравио је идеју да се што пре организује састанак са Мркићем и најавио нову седницу Одбора, "у најскорије време", на којој би могле да се нађу и измене Закона о спољним пословима.

На седници, којој су присуствовали новоименовани амбасадори Србије у Шпанији и Казахстану, Данко Прокић и Владимир Мирковић, посланик ДС-а Борислав Стефановић навео је да се у Министарству спољних послова ужурбано припрема допуна измена тог закона, иза чега стоји синдикат дипломата.

Према његовим речима, у синдикату су професионалне дипломате које често користе синдикалну организацију као параван за неефикасно обављање свог посла.

Стефановић је рекао да се тим изменама предлаже смањивање ингеренција председника Републике и Владе у предлагању кандидата за амбасадоре наше земље, што је, према његовим речима, недопустиво.

Он се заложио да се изменама закона скупштинском Одбору дају још већа овлашћења, попут суспензивног вета, којим би могли да се одбију предложени кандидати за амбасадоре.

"Ако се настави овакав тренд неактивности наше дипломатије, мислим да ће Влада у што скорије време морати да предузме врло озбиљне кораке", рекао је Стефановић, критикујући стање српске дипломатије, уз оцену да је реч "о неодрживој ситуацији".

У прилог томе, Стефановић је навео да је "испод сваког пристојног критеријума да бивша амбасадорка у Шпанији годишње пошаље само око 200 шифрованих телеграма министарству у Београду".

Стефановић је напоменуо да је његова странка, док је била на власти, покушала да реформише дипломатију, али да је наишла на велики отпор, и то управо оних дипломата који су сада организовани у синдикату ресорног министарства.

И посланик ДС-а Драгољуб Мићуновић каже да дипломатију треба свести на "реалне оквире" како би земља од ње имала користи, оценивши да дипломатски односи своју тежину црпе у доброј економској сарадњи.

Новоименовани амбасадор у Шпанији оценио је да су односи са том земљом изузетно добри и у сталном успону, а да је од посебног значаја то што се званични Мадрид противи постављању било каквих нових услова за пријем Србије у ЕУ.

С обзиром на то да је Шпанија једна од пет држава чланица Уније која није признала Косово, Прокић је оценио да је у питању принципијелна позиција те земље против непризнавања независности српске покрајине.

"Шпанија пружа безрезервну подршку европским интеграцијама Србије и залаже да се да то питање не повезује са питањем Косова", рекао је Прокић.

Он је додао да ће његов циљ бити оживљавање скромне економске сарадње са Шпанијом која не прелази 200 до 300 милиона долара на годишњем нивоу, због чега би од велике помоћи било именовање економског амбасадора наше земље. Против тога се изјаснио Стефановић речима да то изискује новац, а да је јачање економских односа управо посао амбасадора у свакој земљи.

Новоименовани амбасадор у Казахстану биће уједно и наш први амбасадор у тој земљи будући да је амбасада отворена прошле године.

Амбасадор Мирковић оценио је да Србија и Казахстан имају одличне билатералне односе и да би успостављени политички дијалог са том земљом требало да буде праћен успешнијом трговинском сарадњом, будући да је реч о најзначајнијој економији централне Азије.

Мирковић је закључио да ће његов главни задатак бити проналажење начина да дође до директних инвестиција Казахстана у нашој земљи, док би Србија своје место у тој земљи могла да нађе кроз послове у грађевинарству и пољопривреди.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво