Читај ми!

ДСС: Платформа о Космету што пре

ЕУ се креће ка фактичком признању независности Космета због чега је потребно што пре донети платформа за Покрајину, сматра потпредседник ДСС-а Слободан Самарџић. Потребно је да се преиспитају досадашњи договори обављени "на основу ултиматума Кетрин Ештон" и "припремљених папира Роберта Купера", рекао Самарџић.

Потпредседник Демократске странке Србије Слободан Самарџић изјавио је да се Европска унија, корак по корак, креће ка фактичком признању независности Косова и Метохије и да је потребно да се што пре донесе платформа за ту Покрајину.

"Платформа треба што пре да се појави, да се о њој разговара и да се усвоји, али не знамо њен садржај. Штета што се до сада није појавила јер би и влади било лакше да иступа пред високим званичницима ЕУ, а да се не примећују они међусобно различити тонови који само збуњују јавно мњење", рекао је Самарџић.

Он је на конференцији за новинаре додао да ДСС рачуна да ће у платформи о Косову и Метохији бити "трасирана другачија политика него што ју је водила влада Бориса Тадића", као и да та странка није добила никакав позив да учествује у припреми тог документа.

Према речима Самарџића, потребно је да се високо у агенди постави нерешено питање статуса Косова и преиспитају досадашњи договори који су обављени "на основу ултиматума Кетрин Ештон 2011. године" и "припремљених папира Роберта Купера".

Самарџић је навео и да се постигнути договори подвргну оцени уставности и законитости, да се направи стратегија комуникације са западним земљама које су признале независност Косова где би се то питање третирало потпуно независно од ЕУ без обзира да ли ће Србија ући у њу или не и да се оно скине са агенде услова за улазак у ЕУ.

Потпредседник ДСС сматра и да је потребна већа храброст српских званичника у комуникацији са европским представницима.

Како сматра Самарџић, објашњења европског комесара за проширење Штефана Филеа и шефа Делегације ЕУ у Србији Венсана Дежера о формулацији која је изнета у Стратегији проширења ЕУ да "Србија треба да поштује територијални интегритет Косова", су била "немушта и неодговорна".

"Филе и Дежер су покушали да у такозваним тумачењима промене садржај тог израза и преусмере га у другом правцу. То се већ учестало догађа када представници појединих држава чланица, парламената њихових или влада или ЕУ кажу нешто што заиста личи на додатни услов. Онда се неколико дана касније од стране наших власти траже додатна тумачења и ревизије тих изјава како би се овде јавност смирила", навео је он.

То је, како је оценио, постало јако учестало и даје црту неозбиљности путу Србије у европским интеграцијама, а ЕУ се у лику својих органа, односно Европске комисије, "креће корак по корак ка фактичком признању независности Косова".

Самарџић сматра да то потврђује и чињеница да је ЕУ започела студију изводљивости са властима на Косову и да се креће ка формулисању Споразума о стабилизацији и придруживању.

"Све се то одвија пред нашим очима и носом наших власти, али оне се понашају као да то не виде и стално траже неке врсте уступака језичких и реторичких од стране људи који су дали врло конкретне изјаве да се Косово и да факто призна", сматра Самарџић.

Он је оценио и да је Споразум о стабилизацији и придруживању који је Србија потписала лош за њене интересе, јер осим што ЕУ "води акцију одузимања Косова од Србије, тај докумет има и лоше материјалне последице по Србију.

Тај Споразум има директне штетне последице по Србију, о чему "наша власт ћути", док, како је додао, ЕУ "без стила учествује у одузимању Косова и Метохије".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво