Читај ми!

Свобода: Србија ће морати да призна Косово

Пре него што постане чланица ЕУ, Србија ће морати да призна Косово, изјавио специјални известилац Европског парламента за западни Балкан Ханес Свобода. Признавање Косова није никакав услов у поступку приступања ЕУ, рекао Свобода за новосадски "Дневник".

Специјални известилац Европског парламента за западни Балкан Ханес Свобода изјавио је да ће Србија пре него што постане чланица ЕУ свакако морати да призна Косово.

"Признавање Косова се на крају мора догодити, али оно није никакав услов у поступку приступања ЕУ", рекао је Свобода за новосадски Дневник.

Према његовим речима, у овом тренутку је битно да се настави дијалог Београда и Приштине, али би, како каже, "за саму Србију би било добро да прихвати чињенице".

Свобода је рекао и да би Србија на пролеће могла да добије "зелено светло" и датум за почетак преговора о пријему у ЕУ, "али би пре тога званични Београд морао да умири радикалне струје у друштву".

"Мислим да би наредно пролеће могло да буде право време за Србију да добије датум за почетак преговора. При томе би требало да умири радикалне струје, будући да би оне могле да представљају препреку", навео је он.

Свобода је рекао и да оно што је до сада чуо од нове владе у погледу ЕУ "није ни мало охрабрујуће", и да "недавна одлука о забрани одржавања Параде поноса управо доказује да она није привржена европским вредностима".

"Ипак, и даље важи принцип да Србија има право на преговарање. Али непрестани флерт са Русијом, као знак да ЕУ није за Србију једини партнер, није баш од помоћи. Имам своје сумње, али на крају, за мене су ипак битна дела, а не толико изјаве", поручио је Свобода.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво