Читај ми!

Повратак виза неправедна казна

Поновним увођењем виза за путовање у државе шенгенског простора били би кажњени грађани Србије који ни на који начин нису одговорни за проблем лажних азиланата, рекао премијер Дачић. Проблем азиланата могуће је решавати у сарадњи са ЕУ тако што би се улагало у електронски надзор граница и равномеран економски развој Србије, каже Дачић.

Председник Владе Србије Ивица Дачић истакао је да би поновним увођењем виза за путовање у државе шенгенског простора били кажњени грађани Србије који, како је истакао, ни на који начин нису одговорни за проблем лажних азиланата.

Дачић је новинарима у Драгинцу изјавио да би се поновно увођење виза на веома тежак начин одразило на односе Србије и ЕУ.

Како је објаснио, проблем лажних азиланата немогуће је решити преко ноћи јер то је, пре свега, економско питање, нити драстичним, репресивним мерама јер би Србија, према његовим речима, била оптужена за кршење људских и мањинских права.

Подсетивши да су лажни азиланти у 90 одсто случајева Роми и Албанци, Дачић је рекао да се тај проблем не може решавати тако што би се грађани тих националности на граници избацивали из аутобуса.

"У закључцима ЕУ стоји да би требало да се изврши инклузија Рома и економски развој подручја на којима они живе. То стоји и у нашим закључцима. Ја бих волео да је то могуће урадити сутра, али то није могуће зато што је реч о проблему економског развоја који треба да уследи у наредним деценијама, а не може да буде реализован сутра", рекао је премијер.

Дачић је објаснио да је проблем азиланата могуће решавати у сарадњи са државама ЕУ тако што би се улагало у електронски надзор граница и равномеран економски развој Србије. Истакао је да, и поред финансијских проблема, Србија ипак успева да сузбије број илегалних миграната.

Премијер је изразио бојазан да је проблем лажних азиланата, ипак, само изговор онима који би желели поновно увођење виза за држављане Србије јер се такви захтеви све чешће чују из Француске и Холандије које уопште немају проблем лажних азиланата из Србије.

Сложена процедура за враћање визног режима

Немачка, Белгија, Шведска, Француска, Холандија и Луксембург крајем октобра могли би да затраже покретање процедуре за враћања виза становницима балканских земаља. Писмо упозорења тих земаља да ће, ако се настави повећање броја лажних азиланата, покренути механизам за супсензију безвизног режима, стигло је у Владу Србије.

Могућност суспензије безвизног режима, због пораста броја лажних азиланата, предложена је 2011. године. Како је за враћање виза потребна иста процедура као и за њихово укидање, о том предлогу прво мора да гласа Европски парламент, а потом да га усвоји и Европски савет.

"Од када је Србија добила безвизни режим, већ од првих месеци, суочавамо се са таквом могућношћу. То је изазвано већим бројем наших држављана који у земљама ЕУ траже азил. То сада није реалност, али како се будемо приближавали моменту усвајања те регулативе, то ће бити много извесније", каже Владимир Петронијевић из организације Група 484.

Српска полиција појачала је контролу а, у договору са неким државама Уније, процедура за решавање захтева за азил наших грађана је убрзана. Тако се, осим у Шведској и Белгији, број захтева, после промене процедуре смањио као и у Луксембургу где је број лажних азиланата из Србије мањи за две трећине.

Начелник Управе граничне полиције Ненад Бановић истиче да се једино заједничким односом према том проблему може нешто урадити. Бановић, међутим, наводи да је у овом случају Немачка сама себи направила проблем.

"У Немачкој је накнада за тражиоце азила била 400 евра за тромесечни период. Пре извесног времена, Уставни суд је понишито ту одлуку и изједначио социјална давања за тражиоце азила са давањима за социјално најугроженије категорије немачког становништва, и сад то износи нешто преко 800 евра. На тај начин Намачка је сама себи одмогла", каже Бановић.

Начелник Управе граничне полиције најавио је да ће у понедељак, приликом сусрета са официрима за везу амбасаде Немачке, затражити састанке са колегама из баварске полиције како би био размотрен проблем све већег броја лажних азиланата из Србије и истакао да ће се и са другим чланицама ЕУ тражити решење тог проблема.

Смањен број азиланата из Србије

Пре две године у Европској унији регистровано 17.000 лажних азиланата из Србије, а прошле године 10.000. У првих осам месеци ове године регистровано 2.174 само у Немачкој.

Немачки политичари, међу којима се нарочито истиче баварски министар унутрашњих послова Јоахим Херман, последњих дана гласно су захтевали да се због повећања броја азиланата поново уведу визе за те две земље.

Експерт Европске иницијативе за стабилност Александра Стиглмајер, међутим, тврди да су шансе за враћање визног режима минималне и истиче да у ЕУ за сада не постоји механизам којим би се овај захтев брзо и једноставно спровео.

"Ниједна земља Европске уније, па ни Немачка, не може једнострано да суспендује безвизни режим, јер би то представљало грубо кршење Шенгенског споразума", објашњава Стиглмајерова за Танјуг.

Међутим, Стиглмајерова указује да постоји могућност да се усвоји механизам који је Европска комисија предложила у мају 2011. године, којим се предвиђа да се државе по хитном поступку могу скинути са беле шенгенске листе, ако се број захтева за азил нагло повећа.

Број коментара 61

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво