Читај ми!

Територијални интегритет припада држави

Европски комесар Штефан Филе тврди да се територијални интегритет не односи на статус Косова јер, како каже, територија није одлучујући фактор за државност. Експерт за међународно право Тибор Варади за РТС каже да се територијални интегритет може односити и на покрајину, али да је много логичнија веза с државом.

Док се чека завршетак платформе за преговоре, ових дана се полемише на шта се конкретно мисли под фразом "признавање територијалног интегритета". Европски комесар за проширење Штефан Филе тврди да се "територијални интегритет" не односи на статус Косова јер, каже, територија није одлучујући фактор за државност. Експерт за међународно право Тибор Варади за РТС каже да се територијални интегритет може односити и на покрајину, али да је много логичнија веза с државом.

Да ли је државност ушла на мала врата, кроз израз "територијални интегритет" Косова? За дипломате из Брисела та два појма нису нужно повезана, али за аналитичаре из Београда територијални интергритет и суверенитет су нераскидиви појмови.

"Ако би вам неко рекао да територијални интегритет није државни атрибут, то је исто као да вам каже да H2О није вода. Значи, ко год да је дао, да га је дао председник Европске уније или Европске комисије то не може да се прихвати, јер то није политички појам, већ правни појам из Уставног права", каже Владимир Тодорић из Центра за нову политику.

Према његовим речима, као што се не може мењати значај појма умишљај, нехат, кривица, тако се не може мењати ни појам територијални интегртитет.

У међународном праву могуће је говорити о територијалном интегритету покрајине, али је много логичнија веза са државом, објашњава професор међународног права Тибор Варади. Подсећа да, ако се говори о покрајини, тешко је искључити чињеницу да Србија, од НАТО бомбардовања, нема власт на Косову.

"Мада је замисливо говорити о интегритету једне покрајине унутар Србије, мало је вероватно да је ЕУ, односно њен представник мислио на то, тим пре што ако би било речи о интегритету покрајине унутар Србије, то не би могло, нити смело бити ствар Европске уније", каже Варади.

Док се на релацији Брисел-Београд-Приштина ови правни појмови тумаче са мање или више сагласности, није једноставно наћи још сличних примера у свету.

Професор Факултета политичких наука Предраг Симић каже да би пре могао да нађе случајеве суверенитета без интегритета, случајеве држава које су признате, а немају територију, или је територија под неком другом влашћу.

"Бивша Југославија је признала Палестину иако они ни данас немају суверенитет над територијом коју насељавају Палестинци, била је и Западна Сахара и много шта дурго, али у обрнутом случају, заиста ми не пада на памет ниједан такав случај да се призна нечији интегртет без суверенитета, јер интегритета без суверенитета нема", каже Симић.

У документу ЕУ који је назван "Стратегија проширења и главни изазови 2012-2013" наводи се да ће решавање проблема на северу Косова, уз поштовање територијалног интегритета Косова и посебних потреба локалног становништва, бити кључни елемент тог процеса.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво