Читај ми!

Тачка на гласине о угрожавању аутономије

Влада Србије не жели да ограничи аутономију Војводине, рекао премијер Ивица Дачић после састанка са председником војвођанске владе Бојаном Пајтићем. Устав Србије и Статут Војводине требало би да буду примењени и када је у питању буџет Војводине, каже Пајтић.

Премијер Србије Ивица Дачић поручио је да жели да стави тачку на приче да нова Влада жели да ограничи или смањи аутономију Војводине и нагласио да ће се Влада придржавати свега што је дефинисано Уставом, законима и Статутом Војводине, без обзира на чињеницу што је власт на покрајинском и републичком нивоу различита.

Неки политичари су чак тражили интернационализацију овог питања, а веома је битно да имамо позитивну атмосферу, рекао је Дачић и додао да би било контапродуктивно да "сами себи дајемо ауто-голове".

"Председник Владе Војводине Бојан Пајтић и ја делимо став да је аутономија Војводине аутономија у Србији, а не против Србије", рекао је Дачић на конференцији за новинаре после састанка са Пајтићем у Новом Саду.

Дачић је оценио да је питање аутономије Војводине озбиљно питање чија злоупотреба може да доведе до тешких последица.

"То што би моја политичка групација волела да сруши Бојана Пајтића или његова мене и ову Владу потпуно је одвојено од државних питања, јер овде нису у питању страначки и лични односи", рекао је Дачић.

Навео је да се због тога питању аутономије Војводине мора приступити кроз државно јединство и озбиљност.

Дачић је новинарима у згради војвођанске владе показао фасциклу у којој, како је рекао, стоје одговори на сва питања отворена током састанка са Пајтићем који је вођен сат и по времена у четири ока.

"Ту је Устав Србије, Статут Војводине, одговрајући закони и наравно, уз све то, и одговарајућа одлука Уставног суда која је изазвала реакције неких политичара. Сматрам да је неопходно да сви заједно исптупимо против злоупотребе питања Покрајине и покажемо да без обзира ко врши власт постоји озбиљност и државно јединство око овако озбиље теме", рекао је Дачић.

Дачић је напоменуо да је током јучерашње посете Мађарској од премијера те земље Виктора Орбана добио похвале за међунационалне односе у Војводини.

Пајтић: Очувати ниво надлежности Војводине 

Пајтић је рекао да је са Дачићем постигнута сагласност да би постојећи ниво надлежности Војводине требало да буде сачуван. 

Према његовим речима, Устав Србије и Статут Војводине требало би да буду примењени и када је у питању димензионисање буџета Војводине.

"У интересу покрајинске владе је да сарадња са републиком и локалним самоуправама буде максимално испуњена", рекао је Пајтић.

Пајтић је најавио да ће покрајинске власти радити на Предлогу закона о финансирању Војводине како би се убудуће избегли проблеми око висине покрајинског буџета. Пајтић је објаснио да ће на тај начин бити дефинисани и изворни приходи Војводине.

Дачић и Пајтић су најавили да ће убудуће бити успостављена стална комуникација и координација у решавању техничких и политичких проблема између Београда и Новог Сада.

Покрајинска администрација има примедбе на донет Закон буџета Србије, јер сматра да су неке његове одредбе које се тичу финансирања Војводине противуставне.

Претходно су, 4. октобра, о томе разговарали Пајтић и министар финансија Млађан Динкић. Тада је договорено да ће несугласице које су постојале око буџета, његовог обима и уставних гаранција и ребаланса буџета, бити превазиђене у наредном периоду преко израде Закона о финансирању Војводине.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво