Читај ми!

Шта је Београд Бриселу?

Очекујемо наставак дијалога и састанак Брисела, Београда и Приштине, рекао Венсан Дежер у емисији Око. Децембар као датум почетка преговора са ЕУ није реалан, тражимо прву следећу шансу, каже Сузана Грубјешић. Нормализација односа се Приштином важна због решавања конкретних проблема, сматра Милица Делевић.

После годишњег извештаја Европске комисије о напретку Србије у спровођењу европских реформи, гости емисије Око разговарали су о томе шта треба урадити како би се убрзао европски пут и добио датум за почетак преговора.

Овде можете погледати/преузети емисију "Око"

Шеф делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер каже да је формулација о поштовању територијалног интегритета Косова, која се наводи у извештају Европске комисије, у документу Стратегија о проширењу и главни изазови – јасна.

"Дијалог је почео 2010, није се одвијао последњих шест месеци, и ту стоји питање севера Косова. Ми се морамо бавити тим питањем док се поштује територијални интегритет Косова, и то није ново. Ако се вратимо у 2005. годину, принципи који су постављени помињали су то, нема ту ништа ново", рекао је Дежер.

"Прошле године у октобру рекли смо да дијалог Београда и Приштине јесте корак ка нормализацији и то ће покренути наредне кораке. Мора постојати мир у региону, а не замрзнути конфликт. Ако хоћемо напред, морамо се бавити питањима која су пред нама. Рекао сам да односи Београда и Брисела никада нису били бољи, у смислу односа, трговине, европских програма, универзитета, укидања виза, и то морамо да чувамо, ту је и статус кандидата, одмакли смо, а морамо ићи још напред", наводи Дежер.

Дописник РТС-а из Брисела Душан Гајић разговарао је са комесаром Штефаном Филеом, који је навео да је принцип неповредивости граница Косова поменут још у документу Контакт групе, новембра 2005, и да у том смислу сада нема изненађења.

Такође, Филе наводи да помињање поштовања територијалног интегритета Косова нема везе са статусом, већ преноси поруку да се не жели подела Косова.

"Филе се вратио на децембар прошле године и закључке у вези са бољим односима Београда и Приштине. Европска комисија у овом тренутку сугерише државама чланицама да пуна нормализација односа Београда и Приштине не мора бити постигнута пре преговора ЕУ са Србијом, него током тих преговора", рекао је Гајић.

Наставак дијалога са Приштином није споран

Потпредседница Владе за европске интеграције Сузана Грубјешић каже да се нешто што се жели рећи не треба завијати у форму територијалног интегритета, јер је то је исто што и признавање независности.

"Наставак дијалога са Приштином није споран. То је већ на дневном реду, тимови су у Бриселу, после потписивања протокола направљене су радне групе, па ћемо видети како ће то ићи. Ми спроводимо све из техничког дијалога, и катастар и техничке књиге, размене диплома, али ми то не радимо само због боље оцене у Извештају, већ практичног живота", рекла је Грубјешићева.

"Око тога да се Србији тражи да поштује територијални интегритет Косова нема преговора, али када се каже да нема поделе Косова, то је у реду", каже потпредседница Владе.

Милица Делевић, председница Одбора Скупштине Србије за европске интеграције, сматра да Извештај сугерише да треба започети решавање ширих политичких питања, оно што се очекује и провлачи јесте напредак читавог региона ка ЕУ и немогућност да једни друге на том путу блокирају.

"Није баш дипломатска пракса да ви дан или два не кажете да ћете нешто ставити у документ. То није мудро и дипломатски. Постоје начини припреме јавности", каже Грубјешићева.

Дежер тврди да се документи припремају у различитим тренуцима. "Јуче сам видео документ, али то није питање, да ли је то проблем или не, јер се сви слажемо да се то мора следити као принцип, мислим да је то сада јасно", рекао је Дежер.

"Ако погледамо разна поглавља преговора, видимо да је остварен напредак, али нема ту једне визије, црно-беле. Ми указујемо на шта треба обратити пажњу. Мапа пута мора да постоји, и припреме за идућу фазу", каже Дежер.

Делевићева каже да је приоритет нормализација односа са Приштином, да Комисија очекује наставак дијалога и нове резултате. "Није то важно само због ЕУ, јер када решите један проблем више има времена за друге, али чини ми се да читава та дихотомија јесте добар показатељ напретка, који је примећен, код царина, компанијског права, интелектуалне својине, контроле државне помоћи, у доста области. А цео процес није догађај, него постепени напредак", рекла је Делевићева.

Ештонова председава састанку Брисела, Београда и Приштине

Сузана Грубјешић није изненађена, а кад је реч о техничком делу дијалога каже да се спрема Акциони план, да је механизам врло добро уходан, да има капацитета. "Оног тренутка када преговори почну, показаћемо способност, али услов свих услова је политички, не на два колосека. То морамо да решимо, јер ти процеси више нису одвојени", истиче Грубјећићева.

"Озбиљне инвестиције, озбиљна расправа, све нам то треба, и неће бити лако, али проблеме морамо да решавамо, а не бесконачно о њима да расправљамо", каже Сузана Грубјешић.

Прво што очекујемо јесте наставак дијалога, каже Дежер, и да дође до састанка Брисела, Београда и Приштине. Госпођа Ештон је спремна да председава том састанку, а важна је и платформа на којој Србија жели да разговара. Нормализација односа свакога дана постоји, на пример роба која се продаје, слободно путовање људи, односи који не изазивају признање, наводи шеф делегације ЕУ у Србији.

"Оквир за решавање свакодневних питања која не доводе до проблема, то је нормализација односа", тврди Милица Делевић и каже да је важно ући у процес.

Дежер закључује да су неки кораци већ урађени постепено. „Сада желимо да видимо шта је у одређеном временском року извидљиво, шта је потребно, шта се може решити у процесу преговора. Комесар Филе каже да морамо имати један фазни приступ".

"Датум почетка преговора зависи од договора две стране. Ако ви кажете децембар, то је скоро, а са дијалогом се није почело. Двадесет седам земаља доноси одлуке о преговорима, састанци су тромесечни, па морамо да видимо конкретне предлоге", рекао је Дежер.

"Децембар као датум почетка преговора није реалан. Треба усмерити снаге на следећу прву шансу која нам се пружа, да видимо да ли можемо у марту или у јуну следеће године. Добро ћемо се помучити и у политичком и у техничком дијалогу да бисмо постигли остварив и реалан напредак", закључила је Сузана Грубјешић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије