Читај ми!

Парламентарна сарадња Чешке и Србије

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић и амбасадорка Чешке Хана Хубачкова оценили су да би групе пријатељства у парламентима двеју земаља значајно поспешиле међусобну парламентарну сарадњу.

Групе пријатељства у парламентима двеју земаља значајно би поспешиле парламентарну сарадњу, што би имало значајну улогу у укупним билатералним односима, закључили су у раздговору председник Скупштине Србије Небојша Стефановић и амбасадорка Чешке Хана Хубачкова.

Уз честитке на избору за председника републичког парламента, Хубачкова је током пријема у Дому Народне скупштине навела међупарламентарну сарадњу као веома значајну, а као једно од важнијих поља парламентарне активности указала је на процесе евроинтеграција.

Хубачкова је оценила да Србија разполаже капацитетима за наставак евроинтеграција, док је Стефановић изразио спремност наше земље за јачање билатералне сарадње, посебно на међупарламентарном плану, на коме интензитет активности не одговара добрим билатералним односима.

У погледу међупарламентарне сарадње истакао је размену искустава као оптимално средство за јачање приоритетних поља у раду Народне скупштине, попут надзорне функције парламента и процеса евроинтеграција.

Стефановић се заложио и за друге облике сарадње у секторима пољоприпвреде и енергетике као и у домену културе, понудивши да Скупштина Србије буде домаћин културног догађаја у организацији чешког партнера.

Хубачкова је економске билатералне односе окарактерисала као добре и нагласила да постоји простор за њихов даљи развој, најављујући посету чешке владе Србији у децембру ове године, која би требало да пружи подстицај за сарадњу у области пољопривреде, енергетике и заштите животне средине.

Стефановић и Хубачкова начелно су се договорили да наредне године буду организоване посете председника парламената Србије и Чешке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије