Читај ми!

Разговори уместо жалбе Уставном суду?

Војводина би могла да повуче жалбу поднету Уставном суду, уколико се на данашњем састанку покрајинског премијера Бојана Пајтића и министра финансија Млађана Динкића нађе решење у вези са финансирањем Покрајине, рекао за РТС председник Скупштине Војводине Иштван Пастор.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор изјавио је да се изменама Закона о буџетском систему релативизовала одредба Устава по којој Војводини припада седам одсто буџета Србије и да то питање треба што пре да буде решено. 

Посланици Скупштине Војводине данас ће, на петој седници у новом сазиву, поред осталог, разматрати предлог покрајинске владе за измене одлуке о покрајинској управи. Очекује се да ће пажња посланика бити посвећена и проблему финансирања Покрајине, поводом недавно усвојеног ребаланса републичког буџета.  

Иако је било најављено је да ће до те седнице одржати састанак двојице премијера, Ивице Дачића и Бојана Пајтића, то се није десило. 

Гостујући у Дневнику РТС-а, председник Скупштине Војводине рекао је да тачан моменат планираног сусрета није утврђен.

"Он мора да уследи да би се тражило решење на низ отворених питања да би се релаксирала политичка сцена. Мислим да је то потребно свима нама", рекао је Пастор. 

Говорећи о питању финансирања Војводине, Пастор је рекао да је то питање приоритетно доста дуго и да је толико старо да би могло "да има и браду".

"Наиме, од момента усвајања Устава, за спровођење тог Устава било је предвиђено шест месеци и у том року је требало да буде донет Закон о финансирању АП Војводине. У суштини, постоји вишегодишња доцња", каже Пастор.

Према његовим речима, доцња је маркирана и подвучена ситуацијом у вези са изменама Закона о основама буџетског система и иницијативом покрајинске владе за оценом уставности тог решења, која је официјенлно поднета.

Пастор каже да ће покрајинска влада данас о томе и официјално известити покрајинску скупштину у складу са Статутом.

Пастор је рекао да се нада да ће проблем у вези са финансирањем Војводине бити решен у данашњем разговору војвођанског премијера Бојана Пајтића и министра финансија Млађана Динкића.  

"Ја се надам да ће бити отклоњена потреба за вођење поступка пред Уставним судом, тај процес је веома дуг", казао је Пастор.

У међувремену ће се појавити доношење буџета и било би добро да се ионако доста широк дијапазон отворених питања не повећа са још једним питањем, рекао је Пастор.

Говорећи о томе шта је сада могуће решити, Пастор каже да је о језичким корекцијама говорио и у односу на надлежности, јер је ту, како каже, остало 22 отворена питања из Закона о надлежностима, на бази одлуке Уставног суда, што је једно од многих питања која су отворена.

"Морају се пронаћи решења којим ће се дорадити оспорени закон којим ће се отклонити сумње везане за уставност решења", каже Пастор.

Кад је реч о другом случају око Закона о основама буџетског система, Пастор сматра да се мора кориговати тај оспорени став да се не релативизује уставна гаранција од седам посто.

"Мора се јасно и гласно прецизирати да се седам посто рачуна у односу на укупну величину буџета Републике Србије. Обавезно мора тако да буде због тога што је таква експлицитна уставна одредба", нагласио је Пастор. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије