Читај ми!

Дан уједињења Немачке

Немачка подржава најаве српских власти да ће дијалог Београда са Приштином бити подигнут на виши ниво, рекао немачки амбасадор Хајнц Георг Вилхелм на пријему поводом 3. октобра, Дана уједињења Немачке.

Немачки амбасадор у Србији Хајнц Вилхелм изјавио је да ће став Немачке о даљем наставку евроинтеграција Србије зависити од одлуке српских власти о платформи државне стратегије према Косову, додајући да нема нових услова за чланство Србије у Унији.

"Чекамо да српска влада представи платформу тако да још није јасан став Немачке", рекао је Вилхелм током пријема који је у резиденцији немачког амбасадора у Београду приређен поводом обележавања 22. годишњице независности Немачке.

Немачки амбасадор је поновио да нема нових услова за чланство Србије у ЕУ, додајући да је српској влади све већ представљено и да се ништа није изменило.

Он је истакао да Немачка подржава најаве српских власти да ће дијалог Београда са Приштином бити подигнут на виши ниво, наводећи да је дијалог најбоље решење за све.

Вилхелм је претходно, обраћајући се окупљенима на пријему, поручио да је Србији место у ЕУ и да је Унија без Србије непотпуна.

"Радујем се што је нова влада чланство у ЕУ поставила за централни циљ. Учинићу све да подржим Србију на наставку европског пута", поручио је немачки амбасадор обраћајући се окупљенима на пријему, коме су присуствовали и председник Србије Томислав Николић и премијер Ивица Дачић.

Вилхелм је подсетио да Срби и Немци кроз историју нису увек били пријатељи, али да данас јесу, о чему, како је навео, сведочи и чињеница да је Немачка највећи спољно-трговински партнер Србије.

Он је, говорећи о уједињењу Источне и Западне Немачке 3. октобра 1990. године, истакао да је тај подвиг био могућ једино захваљујући европским аспирацијама немачких власти и способности да од бивших непријатеља створе пријатеље.

Вилхелм, који је председнику Николићу предао акредитивно писмо 19. септембра, обелоданио је окупљенима да је Београд био на самом врху дипломатских представништава у којима је желео да представља Немачку.

"Жеље се не испуњавају увек, поготово не у дипломатији, али мени се испунила", казао је Вилхелм који је на крају говора позвао председника Николића и премијера Дачића да наздраве у част немачко-српског пријатељства.

Приликом примопредаје акредитива 19. септембра, Вилхелм је Николићу поручио да се Немачка нада да ће Србија остварити "брз напредак" ка ЕУ и у спровођењу реформи на том путу који ће понекад бити тежак.

"Немачка ће вас подржавати као искрен партнер", нагласио је тада Вилхелм.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара