Читај ми!

Вучић: Против корупције и по цену пада владе

Александар Вучић изјавио да је борба против криминала и корупције његова "животна мисија" и најавио да ће резултати "веома брзо" бити познати. Он је рекао и да ће наставити борбу против корупције, и по цену пада владе "ако тако мора да буде".

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да је борба против криминала и корупције његова "животна мисија" и најавио да ће резултати предистражних и истражних активности бити "веома брзо" познати.

"Темпо борбе против корупције биће исти или, чак, и бржи. Радимо на томе веома систематски, не само у земљи, већ и кроз сарадњу са другим државама које ће нам помоћи у тој борби", рекао је Вучић у интервјуу најновијем броју магазина Корд.

Он је оценио да систем не функционише како би требало кад је у питању борба против корупције и нагласио да тужилаштво, полиција и релевантне институције треба да се "међусобно повежу", док судство треба да има много већу независност.

"Ангажовали смо 300 људи који воде различите истраге. Реч о правој војсци људи. Реално говорећи, потребно нам је 5.000 људи који би истражили злоупотребе и криминалне активности", додао је Вучић, напоменувши да "није лако открити трагове новца, али и да нико неће победити државу".

Према његовим речима, у борби против корупције не "прави разлику" између људи који су чланови његове Српске напредне странке или неке друге.

"Радим свој посао одговорно и озбиљно и на тај начин испуњавам обавезу коју имам према грађанима. Схватам да постоје различита мишљења и чуо сам да су неки људи незадовољни мојим радом, али то треба да ми кажу у лице, а не преко медија. Ако тако ствари стоје, онда Влада не треба ни да постоји", сматра Вучић.

Он је на питање да ли ће наставити борбу против корупције и криминала чак и по цену пада Владе рекао да хоће, "ако тако мора да буде".

"Уколико је неко у Влади незадовољан мојим радом, зашто би њихови посланици подржавали мене или било кога другог. То може брзо да се реши. Не бојим се да будем смењен. Оно што сада радим је од суштинског значаја за моју каријеру и живот", рекао је Вучић.

Он је додао да не жели да буде запамћен као некакав апаратчик који је узео "пет милиона евра и трошио их, евро по евро, до краја живота".

"Нека Мркоњић и Дачић покажу незадовољство"

"Моје имовина је иста последњих 15 година. Имам све што ми је потребно, био сам на власти и раније. Био сам и у опозицији и нисам гладан власти", додао је Вучић.

Поводом спекулације да би ускоро могло да дође до прекомпоновања владајуће већине, па чак и ванредних избора, уколико Влада не успе да постигне сагласност о главним питањима, Вучић је одговорио: "Видим да је министар Милутин Мркоњић незадовољан оним што радим, а претпостављам и премијер Ивица Дачић. На њима је да покажу то незадовољство".

Вучић је рекао да је реално очекивати да Србија добије датум почетка приступних преговора са Европском унијом следеће године.

"ЕУ тражи од нас да испунимо циљеве који су представљени претходној влади и ми идемо у том смеру", рекао је Вучић и додао да је Србија "на путу ка ЕУ", али да ће сарађивати и са свим другим земљама.

"Наш пут води у ЕУ, али желимо истовремено сарадњу и са САД, Кином, Јапаном, афричким државама...", рекао је Вучић и оценио да се односи са САД "развијају у добром смеру", без обзира на различите ставове о Косову.

Вучић је навео да ће споразум о интегрисаном управљању административним прелазима (ИБМ), постигнутом претходно у дијалогу са Приштином, бити један од "највећих проблема које ће Влада морати да реши".

"Уколико причамо о дијалогу са Приштином, то је један од највећих проблема које ће ова Влада морати да реши. Овај проблем је много тежи од било ког другог који ћемо решавати", оценио је Вучић.

Говорећи о медијима у Србији, Вучић је нагласио да ће слобода медија бити гарантована, као и да ће слобода изражавања и говора бити у потпуности омогућене и без икаквих притисака са стране.

"Покушаћу да урадим нешто у погледу убрзавања истрага које треба да открију оне који су убили новинаре. Можда ћемо повезати специјалне тимове и комисије да заједнички истражују", рекао је први потпредседник српске владе.

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара