Читај ми!

ДСС: Забранити експлоатацију никла

ДСС ће сутра доставити Предлог одлуке о забрани екплоатације никла, рекла председница Одбора за заштиту животне средине Милица Војић Марковић и нагласила да су домаће фирме већ истражиле лежишта руде никла у Србији, па нема потребе да се то поново ради.

Демократска странка Србије (ДСС) предаће сутра у републичком парламенту Предлог одлуке о забрани експлатације никла и опасних метала у наредних 20 година, а та странка тврди да су домаће фирме већ спровеле истраживање никла на подручју Србије и да нема потребе да то сада ради нека друга фирма.

Посланик ДСС-а и председница скупштинског Одбора за заштиту животне средине Милица Војић Марковић рекла је на конференцији за новинаре да је та странка преко инсајдера дошла до документа Министарства надлежног за заштиту животне средине у коме се види да су домаће фирме већ потпуно истражиле територију Србије, тако да се тачно зна колико и где чега има.

Она је изразила бојазан да би због права прече експлоатације, фирма која би сада истраживала никл могла и да га у наредном периоду експлатише, па би у том случају фирма "Србија никл" имала право на експлатацију те опасне руде.

Како је указала, за истраживање и експлатацију никла потребна је и сагласност локалних средина, а очигледно је да су четири општине једногласно против тога.

Војић Марковић је нагласила да ће се Предлог одлуке ДСС-а о мораторијуму на експлатацију никла, хрома, уранијума и живе односити на 20 година и да ће та странка уједно покренути акцију потписа грађана против експлатације и да ће тражити да се расправа о експлатацији води и у скупштинском Одбору за заштиту животне средине.

"Неко је очигледно изманипулисан - да ли је то јавност, грађани који се противе, Емир Кустурица, ДСС или министар, али неко је изманипулисан", рекла је Војић Марковић.

Она је подсетила и да је 2005. године влада Војислава Коштунице прво одобрила енглеској компанији "Јуропиан Никл" право да истражује ту руду на локалитетима Мокре Горе и Липовца код Тополе, али је убрзо одобрење повучено.

Војић Марковић је навела пример места Кавадарци у Македонији, где се налази рудник никла, које је претворено у депонију и указала да је, на пример, баш ЕУ забранила експлатацију те руде у Грчкој.

Говорећи о опасности експлоатације никла, Војић Марковић је указала да лекари и стручњаци упозоравају да се ради о једном од најопаснијих метала у рангу уранијума, живе и хрома и када делује у дужем периоду изазива поремећаје имунолошког система, канцерогена и аутоимуна обољења.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара