Читај ми!

Дачић: Забрана Параде, ако буде ризично

МУП није донео одлуку о забрани Параде поноса али безбедносне процене које долазе до нас указују на то да је могуће очекивати такву одлуку, рекао Ивица Дачић у емисији Око на РТС-у. Он је рекао да је тражио безбедносну процену Параде и других скупова 6. октобра од служби безбедности и добио одговор да је ризик велики.

18.55 - МУП није донео одлуку о забрани Параде поноса (како су вечерас јавили неки београдски медији - прим.ред), али безбедносне процене које долазе до нас указују на то да је могуће очекивати такву одлуку, рекао Ивица Дачић у емисији Око на РТС-у.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да ће полиција забранити одржавање Параде поноса уколико процени да постоје безбедносни ризици.

Дачић је новинарима у Београду рекао да је од безбедносних служби затражио процену о безбедности одржавања геј параде и других скупова 6. октобра и нагласио да је добио одговор да је ризик велики.

"Влада неће одлучивати о одржавању Параде поноса, већ ће о томе, у складу са безбедносним проценама, одлучивати Министарство унутрашњих послова", рекао је премијер.

"У неким безбедносним проценама које сам већ добио стоји да је реч о скупу великог ризика", рекао је Дачић и истакао да се организатори Параде и друга удружења која се противе Паради поноса понашају неодговорно.

Он је рекао да они који прете организаторима "Параде поноса" да неће дозволити одржавање шетње, хоће да узму послове државе у своје руке и поручио им да то није могуће.

"Држава мора да поврати поверење и ауторитет, а то значи да нико не може да прети организаторима Параде поноса", рекао је министар полиције.

Дачић је нагласио да с једне стране постоје парамилитарне, фашистичке, профашистичке и националистичке организације које су спремне да убију због параде, а са друге оне који мисле да имају право да вређају религиозна осећања.

"Ако ће бити таквих садржаја у којима се Исус Христ доводи у везу са хомосексуалцима не знам како то може бити од помоћи да све прође мирно", упитао је Дачић и подсетио на протесте у муслиманским земљама због филма о Мухамеду.

Дачић је додао и да атмосфера није добра, наводећи да није реч о људским правима него о проблему безбедности. Он је додао да МУП има задатак да гарантује безбедност свих учесника и грађана.

Планирана побуна у "Забели"?

Министар полиције је рекао да постоје подаци о планираној побуни у затвору Забела који би могли бити повезани и са почетком суђења припадницима ЈСО и да је из предострожности подигнут степен безбедности у том затвору.

"Било је неких информација, али то није први пут да се оне појављују, из предострожности подигли смо степен безбедности и жандармерија се налази у кругу затвора непосредно иза регуларног обезбеђења", рекао је Дачић новинарима у Београду.

Из "Забеле", су јуче ујутро у Београд пребачени осуђеници Милорад Улемек Легија, Душко Маричић Гумар и Звездан Јовановић.

Они су пребачени у Окружни затвор у Београду где сутра треба да им почне суђење за побуну ЈСО у новембру 2001. године.

Високообразовни кадар у борби против корупције 

Обраћајући се студентима Криминалистичко-полицијске академије, премијер Дачић рекао је да је за борбу против криминала и корупције потребан високообразовни кадар који ће моћи да одговори изазовима уз поштовање људских права.

"Систем једног друштва не може да се остварује сам по себи", поручио је Дачић на свечаном пријему студената академије и додао да је Србији за системско функционисање друштва неопходан високообразован кадар.


Према његовим речима, влада коју води преузела је одговорност да реши нагомилане вишедеценијске проблеме од којих су приоритет економски препород и оживљавање привреде како би се створили услови за стабилну државу и спровођење свих других реформи.

"Градимо демократску европску државу равноправних грађана и народа која ће одговорно да испуњава обавезе према својим грађанима", поручио је Дачић. 

Дачић је рекао да је одговорност и обавеза свих у држави па и оних који чине систем безбедности да развијају краткорочне и дугорочне економске, социјалне и све друге политике и стратегије који у својој основи морају да буду реалистичне. 

Премијер је рекао студентима да ће он остати на тој функцији док "они не заврше факултет".

Декан академије Горан Милошевић истакао је да је досадашње искуство показало да је високо образовање полиције не само нужност већ и потреба и подвукао да академија тежи да буде значајан чинилац у образовном систему Србије.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара