Читај ми!

Ђилас представио програм

Драган Ђилас председницима општинских одбора ДС-а у Крагујевцу представио свој програм. Он је рекао да одлуку о кандидатури донети када добије став одбора којима је представио свој програм. Божидар Ђелић уверен да ће Ђиласа подржати више од 100 одбора.

Заменик председника Демократске странке Драган Ђилас изјавио је да је у Крагујевцу председницима општинских одбора ДС-а представио свој програм, али да то није његова званична кандидатура за председника странке.

"То није званична кандидатура, јер очекујем став Одбора којима сам представио политички програм", рекао је Ђилас новинарима после састанка.

У Крагујевцу је одржан скуп демократа, на којем је било присутно око 120 од 170 представника општинских одбора ДС-а, односно свих 44 из Војводине, 17 из Београда и 59 из других делова Србије.

Састанку су између осталих присуствовали Драган Ђилас, Бојан Пајтић, Милица Делевић, Оливер Дулић, Горан Јешић, Милан Марковић, Борислав Стефановић, бивши градоначелник Ниша Милош Симоновић, генетичар Миодраг Стојковић, бивши саветник председника Србије за Косово Млађан Ђорђевић, Божидар Ђелић и Александар Шапић.

Како јавља Танјуг, представници око 120 градских и општинских одбора ДС дали су на страначком скупу у Крагујевцу подршку кандидатури Драгана Ђиласа за председника странке, а Бојану Пајтићу за заменика председника.

Члан Председништва ДС Божидар Ђелић рекао је новинарима по завршетку скупа да је данас и званично почела кампања за избор руководства странке и изразио уверење да ће кандидатуру Драгана Ђиласа подржати више од 100 одбора.

"Ђиласа подржавају не само градски одбори Београда и Војводине, већ и Шумадије, Западне и Источне Србије. Ђилас је на скупу рекао да ће прихватити да води странку, уколико има подршку већине", додао је Ђелић и прецизирао да ће у наредним данима Ђилас обићи све општинске одборе ДС и после тога одлучити да ли ће прихватити кандидатуру.

"На скупу је истакнуто да је Борис Тадић потребан Демократској странци и данас нико није рекао ружну реч о њему, ово није битка против некога, већ битка за бољу Демократку странку и за бољу Србију", навео је Ђелић и додао да ће ДС-у бити потребна и програмска скупштина.

Ђелић сматра да један од проблема из прошлости ДС-а је што се послушност вредновала више од енергије и знања и да њен програм мора бити промењен како би се одговорило на глобалне изазове и велику кризу, додајући да је данас у Крагујевцу "осетио дух Зорана Ђинђића у Демократској странци, који вреднује рад и разум, а не Демократску странку која оклева" .

"Уверен сам да ће избором Драгана Ђиласа за председника и Бојана Пајтића за његовог заменика, а видели смо да су они на истој линији и да ће заједно радити на обнови странке и њеној децентрализацији, ДС веома брзо бити она алтернатива која је потребна Србији", рекао је Ђелић.

Божидар Ђелић је навео да је на састанку било речи о томе шта ДС може да понуди грађанима и држави, јер та странка мора да учи лекције из пораза, да из изборне скупштине изађе ојачана, и да пре довршетка мандата ове владе, буде потпуно способна конструктивна и енергична опозиција.

Пајтић: Тадић треба да остане у врху ДС

Заменик председника ДС-а Бојан Пајтић рекао је пре састанка да већина војвођанских одбора подржава Ђиласову кандидатуру. Пајтић је у Крагујевцу изјавио да лидер те странке Борис Тадић, без обзира на резултате страначких избора, треба да остане на високој позицији у ДС.

Пајтић је агенцији Бета рекао да Тадић треба и убудуће да буде на високој функцији у странци, јер је омогућио Србији кандидатуру за чланство у ЕУ.

"Суштински, то је званично почетак кампање, али не самог Драгана Ђиласа. То није кампања против Тадића, или било ког другог кандидата, већ разговор на коме ће се тражити начин како да после Изборне скупштине, у случају да победи Ђилас, и Тадић остане у партији", рекао је Пајтић.

Према његовим речима Тадићев утицај у странци допринео би смиривању политичке сцене у Србији, која је до пре неколико година била "у стању латентног политичког грађанског рата".

Бојан Пајтић је додао да ДС у наредних неколико месеци треба да се профилише као најјача странка, јер нема успешне владе без јаке опозиције, а оценио је и да је ДС наметнула свој програм и странкама које су на власти.

Пајтић је рекао да је састанак председника општинских одбора ДС-а у Крагујевцу посвећен деловању те странке у будућности, социјалдемократском програму, визији и угроженим стварима у држави, деловању демократа у парламенту.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара