Читај ми!

Кесић о Николићевом говору

Говор председника Томислава Николића у Генералној скупштини је најтврђи говор који је један представник Србије одржао у последње четири године, рекао за РТС политички аналитичар Обрад Кесић. Николић је себе дефинисао да је умерени националиста, каже Кесић.

Политички аналитичар Обрад Кесић рекао је да је говор председника Србије Томислав Николић на Генералној скупштини Уједињених нација, показао да ће нова влада испоштовати договоре претходне власти и да је њиме дефинисао себе као умереног националисту.

Гостујући у Дневнику Радио-телевизије Србије, Кесић је истакао да је Николић дефинисао себе да је умерен националиста, "јер је раније било разних покушаја да га дефинишу као ултранационалисту, човека који је из прошлости, а не из будућности".

"Говорио је о суживоту на овом простору и решавању питања на миран начин, док је истовремено послао сигнал који је најважнији за јавност у Србији - да нема попуштања када је реч о Косову", рекао је Кесић.

Он сматра да је Николић имао "најтврђи говор који је један представник Србије одржао у последње четири године" и да је поручио да ће нова влада наставити путем претходне власти.

"Оно што је најбитније за већи део Европске уније и САД јесте да нема промена. Иако је реторика оштрија него што је била раније, ипак се говори да ће ова влада испоштовати оно што је раније договорила претходна власт", указао је Кесић.

На питање да ли би за ЕУ и САД била прихватљива опција о подели Косова, Кесић је одговорио да је став Вашингтона да не прихвати промене граница, али је и додао да је САД раније мењаo своје ставове.

"Врло добро знамо да је став Вашингтона исто тако био јасан и чврст када је било питање распада Југославије, па смо видели да су га променили. Такође је став био јасан и чврст о суверенитету и интегритету Србије после Дејтонског споразума, па је и то у року од неколико година промењено", рекао је Кесић.

Он је истакао да предлог Србије о подели Космета не би одмах наишао на одобравање међународне заједнице.

"САД би први био против тога. Међутим, исто знамо и колико су били за већу централизацију у Босни и Херцеговини све док политика у Републици Српској није промењена и одлучност председника (Милорада) Додика довела до промене околности да је сада једина будућност БиХ већа децентрализација", сматра Кесић.

Питање је да ли постоји минимални консензус око тога унутар и изван владе, али и да ли постоји политичка воља да се уђе у неку врсту политичког сукоба због тог питања са ЕУ и САД, навео је Кесић.

Кесић је изнео мишљење да се ситуација у вези са Косовом и Метохијом може завршити само уз сагласност Београда, "јер да није тако, не би било толико политике условљавања према Београду".

"Власт мора да се определи на начин који најбоље гарантује заштиту интереса Србије на Косову и Метохији, али истовремено и на начин који ће најбоље побољшати однос са ЕУ и САД", рекао је Кесић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара