Подршка Ирске европском путу Србије

Србија очекује да у првој половини наредне године добије датум почетка преговора за чланство у ЕУ, каже премијер Ивица Дачић. Потпредседница Владе Србије Сузана Грубјешић састала се са министарком за европске послове Ирске Лусиндом Крејтон.

Премијер Ивица Дачић у разговору са ирском министарком за европске послове Лусиндом Крајтон, изразио је очекивање ће Србија у првој половини наредне године добити датум почетка преговора за чланство у ЕУ, током председавања Ирске Савету министара ЕУ.

На састанку је оцењено и да је Србија посвећена процесу европских интеграција и да у томе има подршку Ирске, саопштено је из Владе Србије.

Истакнуто је да ће обе владе радити на унапређивању билатералних односа Србије и Ирске а разматране су могућности размене посета два премијера, наводи се у саопштењу.

И потпредседница Владе Србије Сузана Грубјешић састала се са министарком за европске послове Ирске Лусиндом Крејтон. Гошћа из Ирске је истакла да та земља даје пуну подршку Србији како би напредовала на путу ка Европској унији

Крејтонова је истакла да ће Ирска учинити све да током њеног председавања Србија направи следећи велики искорак ка ЕУ. Ирска 1. јануара 2013. преузима шестомесечно председавање Саветом министара ЕУ.

"Европске интеграције су приоритет нове Владе Србије, што смо и показали у првим корацима које смо предузели", рекла је Грубјешић, саопштено је из Владе.

Грубјешић је истакла да ће Влада Србије бити реална и посвећена раду, а не прогнозама и лицитирању, како би Србија што пре добила датум за почетак преговора са ЕУ.  

Према њеним речима, Влада је то и показала у првим корацима који су предузети.

Грубјешић је истакла да ће ова влада бити реална и посвећена раду, а не прогнозама и лицитирању како би Србија што пре добила датум за почетак преговора са ЕУ.

Потпредседник Владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић и ирска министарка разговарали су о наставку европских интеграција Србије и изазовима са којима се наша земља суочава на путу ка ЕУ.

Министар Љајић је, такође, оценио да је Србија учинила највише од свих земаља на Балкану у процесу помирења и учвршћивања добросуседских односа и да има пуно морално право да од међународне заједнице захтева свеобухватну, темељну и независну истрагу о трговини људским органима Срба и других неалбанаца на Косову после 1999. године, о чему постоје озбиљне индиције наведене у извештају известиоца Савета Европе Дика Мартија. 

Љајић је истакао да је пуноправно чланство у ЕУ апсолутни спољнополитички приоритет Србије и да Влада чини максималне напоре како би у што скоријем року добила датум почетка преговора за приступ ЕУ, наводи се у саопштењу из Љајићевог кабинета. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара