Читај ми!

Николић у Уједињеним нацијама

Председник Србије Томислав Николић обратиће се данас учесницима генералне дебате 67. заседања Генералне скупштине УН. Председник Николић нагласиће приврженост Србије европским интеграцијама и наставку реформи, сазнаје РТС. Поновиће спремност да се спроведу сви споразуми са Приштином, али ће још једном нагласити да Србија никада неће признати независност Косова.

Учесницима генералне дебате у оквиру 67. заседања Генералне скупштине Уједињене нације данас ће се обратити и председник Србије Томислав Николић. Председник Србије говориће на самом почетку дебате, одмах иза председника Бразила и Сједињених Држава.

Како је РТС-у речено из српске делегације, председник Николић ће у свом говору нагласити приврженост Србије европским интеграцијама и наставку реформи у земљи.

Када је реч о Косову, председник Србије поновиће спремност Београда да спроведе све споразуме постигнуте са Приштином, али ће још једном јасно нагласити да Србија ни експлицитно ни имплицитно неће признати независност Косова.

Председник Николић позваће све земље чланице на поштовање територијалног интегритета и суверенитета Србије, без прављења преседана који би у будућности могли утицати на општe односе у свету.

Председник Србије ће говорити и о глобалним изазовима са којима се свет суочава, пре свега на Блиском истоку. Осудиће недавно убиство америчког амбасадора у Либији Кристофера Стивенса, али ће нагласити и потребу поштовања верских осећања, наводећи Србију као пример мултиетничке и мултиконфесионалне земље.

Иначе, председник Николић се јуче састао са генералним секретаром УН Бан Кимуном и пренео му опредељеност Србије да дâ пун допринос афирмацији улоге УН на светској сцени.

Поновио je став Србије да се односи Београда и Приштине морају решавати мирним путем и конструктивним дијалогом.

Бан је, са друге стране, рекао да је охрабрен председниковим речима и искреним залагањем за мир и стабилност у региону.

Председник Николић је синоћ присуствовао пријему који је за учеснике Генаралне скупштине УН приредио амерички председник Барак Обама.

Како је саопштено из српске делегације, у кратком разговору Николић је упознао Обаму са напорима Србије у превазилажењу тешке економске ситуације, уз системску и бескомпромисну борбу против корупције.

Амерички председник изразио је задовољство постигнутим резултатима на унапређењу односа и изразио уверење да односи две земље иду узлазном путањом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара