Читај ми!

Николић у Њујорку

Председник Србије Томислав Николић првог дана посете Њујорку састао се са Бан Кимуном, а потом је присуствовао пријему који је приредио амерички председник Баракаа Обама. Приликом сусрета на пријему, Николић је Обаму упознао са напорима Србије у превазилажењу тешке економске ситуације, уз системску и бескомпромисну борбу против корупције.

02.20 - Председник Томислав Николић разговарао је са америчким председником Бараком Обамом и упознао га са напорима Србије у превазилажењу тешке економске ситуације, уз системску и бескомпромисну борбу против корупције, преноси Танјуг

01.15 - Пријему који је приредио амерички председник Барак Обама присуствује и председник Србије Томислав Николић.

23.10 - Томислав Николић се састао са генералним секретаром Уједињених нација Бан Кимуном.

22.10 - Председник Србије Томислав Николић састао се са председником Кипра Димитрисом Христофијасом. 

Председник Србије Томислав Николић састао се у Њујорку са генералним секретаром УН Бан Кимуном, а раније и са председником Кипра Димитрисом Христофијасом. После састанака у седишту УН, Николић је дошао и на пријем који организује председник САД Барака Обаме.

У седишту УН у Њујорку у уторак почиње генерална дебата у оквиру 67. заседања Генералне скупштине УН, којој иначе председава Вук Јеремић.

Председник Србије Томислав Николић пренео је током састанка с генералним секретаром Уједињених нација Бан Кимуном опредељеност Србије да да пун допринос афирмацији улоге УН на светској сцени.

Како је Танјугу речено у српској делегацији, председник Николић је поновио став Србије о потреби решавања односа Београда и Приштине мирним путем и конструктивним дијалогом.

"Током састанка, Бан и Николић су разменили мишљења о регионалној сарадњи на Балкану и улози Србије у промовисању помирења, укључујући и дијалог са Приштином под окриљем Европске уније", речено је Интернет порталу РТС-а у секретаријату шефа УН.

Бан је честитао Србији на избору бившег шефа дипломатије Вука Јеремића на место председавајућег Генералне скупштине УН, наглашавајући да ће светска организација и надаље остати статусно неутрална када је у питању Косово.

Генерални секретар светске организације је рекао да је охрабрен речима Николића који се залаже за мир и стабилност у региону.

Николић се састао и са председником Кипра који је једна од пет држава чланица ЕУ које не признају независност Косова и актуелни председавајући ЕУ.

Сусрет с председником Кипра је протекао у пријатељској и конструктивној атмосфери, уз иницијативу да се традиционално добри односи још више унапреде, нарочито на економском плану.

Председник Србије је информисао свог саговорника о напорима које чини Србија у циљу превазилажења економске кризе, уз посебан акценат на борби против корупције.

Што се тиче ситуације на Косову, председник Николић је истакао да Србија не одступа од територијалне целовитости.

Кипарски председник је рекао да пријатељство две земље није ничим ограничено нити условљено. Двојица лидера сагласила су се да се сарадња настави на свим пољима.

Николић је присуствовао и пријему у хотелу "Валдорф Асторија", који је за учеснике Генералне скупштине приредио председник САД Барак Обама.

Председник Србије допутовао је у недељу у Њујорк, где ће учествовати на пленарном заседању Генералне скупштине УН и имати серију билатералних сусрета са светским лидерима.

На генералној дебати 67. свечаног заседања Генералне скупштине УН председник Николић ће имати запажену улогу. Он ће се светским државницима обратити као трећи говорник, одмах након што излагање заврши председник САД Барак Обама.

Косово и економска питања ће, како је за Танјуг најавио спољнополитички саветник председника Марко Ђурић, бити у центру пажње Николићевих билатералних сусрета, на заседању које ће у Њујорку окупити лидере 193 земаља чланица УН.

Са посебном пажњом очекује се и сусрет Николића са шефицом европске дипломатије Кетрин Ештон који је планиран за четвртак.

"У разговору са Ештоновом сигурно ће бити тема свеопшта сарадња Србије са ЕУ, текућа политичка питања укључујући и политички процес између Београда и Приштине", рекао је Ђурић.

Према најавама из Београда, после посете Николића Њујорку требало би да буду познате детаљније информације о томе на којем ће нивоу, у којем формату "бити настављен дијалог Београда и Приштине, чија се нормализација односа" истиче као услов за добијање датума почетка преговора са ЕУ.

Уз председника Србије у Њујорку борави и шеф дипломатије Иван Мркић.

Председник Србије Томислав Николић je у Генералној скупштини Уједињених нација, учествовао на високом панелу о владавини закона, којем је председавао Вук Јеремић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара