Читај ми!

Србија у центру међународних збивања

У наредних годину дана Србија ће бити много видљивија на међународној сцени и у центру светског преговарачког процеса, рекао за РТС председавајући Генералној скупштини Вук Јеремић. Да би били ефикасни, међународни закони морају бити поштовани од свих чланица УН, рекао Јеремић на панелу о владавини закона.

У наредних 12 месеци, Србија ће бити у центру свих збивања, међународних разговора и дипломатских процеса који се воде кроз Уједињене нације, рекао је председавајући Генералној скупштини Уједињених нација Вук Јеремић, уочи генералне дебате која почиње у уторак.

"Многи очекују да ће наредних 12 месеци бити веома сложено у међународним односима и када је реч о Блиском Истоку, светској економској кризи и многим другим питањима", каже Јеремић.

Пре неколико дана када је званично преузео председавање и чекић председавајућег Јеремић је изјавио да ће у наредних годину дана Србија бити много видљивија на међународној сцени.

Говорећи о томе шта председавање Генералној скупштини значи за Србију, Јеремић је за РТС рекао да ће на самом почетку председавања Србија заједно са Бразилом бити задужена за имплементацију РИО плус 20 конференције, односно закључака конференције о циљевима одрживог развоја.

"Дакле, ми смо заједно са Бразилом на челу светског преговарачког процеса и то је за нас велика част", рекао је председавајући Генералној скупштини УН.

Уочи почетка генералне дебате, у Њујорку је одржан састанак на високом нивоу посвећен владавини закона на коме је у својству председавајућег Генералној скупштини говорио Вук Јеремић.

"Ово је први пут да у сали Генералне скупштине о овој значајној теми разговарају шефови држава и влада, а нацрт резолуције који је усаглашен потврђује заинтересованост свих чланица УН за успостављање праведних, снажних и спроводивих закона", рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је током разматрања ове теме од кључног значаја да се не изгуби из вида значај пуног поштовања једнакости, суверенитета и територијалног интегритета чланица УН, које је неопходно да би се остварио први прокламовани циљ УН, а то је очување мира и безбедности.

"Да би били ефикасни, међународни закони морају бити поштовани од свих чланица УН, великих и малих, богатих и сиромашних. Ако је наш циљ да ојачамо поверење међу земљама, поштовање прихваћених норми не може бити двосмислено или селективно. Сви морају да знају да ће се сви придржавати истих принципа и правила," истакао је Јеремић.

Према његовим речима, унутар држава, праведна примена закона је основ одговорне владе. На међународном плану она омогућава да се обезбеди предвидљивост деловања и легитмност исхода и има "суштински значај за политички дијалог и сарадњу међу државама".

"Верујем да овај састанак на високом нивоу означава нови угаони камен у глобалном мировном процесу. Драго ми је што се он одвија у оквиру генералне теме овогодишњег заседања - а то је решавање медјународних спорова и ситуација мирним путем," рекао је Јеремић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара