Читај ми!

Усвојен ребаланс буџета

Посланици Скупштинe Србије усвојили ребаланс буџета са 135 гласова "за", којим је предвиђен дефицит од 6,2 одсто БДП-а. Усвојен је и пакет од 24 закона намењена фискалној консолидацији којима се укида 138 парафискалних намета. Изабрани вицегувернери и реизабран председник Савета Државне ревизорске институције.

13.31 - Председник Скупштине Небојша Стефановић закључио девету ванредну седницу. Током поподнева нова седница о високом образовању.

13.16 - Скупштина изабрала вицегувернере, председника и чланове Савета Државне ревизорске институције.

12.44 - Усвојен Закон о изменама и допунама закона о буџету за 2012. годину са 135 гласова "за", против је било 36, а 16 посланика није гласало.

12.05 - Предлог закона о заштити од јонизујућег зрачења посланици усвојили са 134 гласа "за". 

11.37 - Парламент усвојио измене Закона о акцизама, са 135 гласа "за". 

11.26 - Усвојене измене и допуне Закона о ПДВ-у са 137 гласова "за".  

11.17 - Посланици одлучују о финансијским законима у начелу и у појединостима. 

11.14 - Почела седница парламента на којој ће се гласати о сету финансијских закона и ребалансу буџета. 

Скупштина Србије усвојила је ребаланс буџета за ову годину, којим је предвиђен дефицит од 203,6 милијарди динара, или 6,2 одсто бруто домаћег производа. Од 187 посланика, колико је било у сали у тренутку гласања, за ребаланс буџета је гласало 135 посланика, против је било 36, а 16 није гласало.

Од предвиђених 829,6 милијарди динара прихода ребалансом буџета, порески приходи износе 700,6 милијарди динара или 84,5 одсто, док непорески приходи и примања износе 127,35 милијарди или 15,4 одсто укупних примања буџета.

Остатак обухватају донације у вредности 1,6 милијарди динара, што чини 0,2 одсто укупних прихода.

Процењује се да ће раст пореских прихода, у односу на приходе предвиђене оригиналним буџетом, бити 3,3 одсто, док ће непорески приходи бити мањи за 16,5 одсто. 

Посланици су усвојили измене Закона о буџетском систему које би требало да омогуће ефикаснију контролу буџетских средстава, а тим изменама проширене су и надлежности Управе за трезор. 

Такође, изменема закона предложена су нова фискална правила за усклађивање раста плата и пензија са могућностима буџета.

Пензије у Србији ће у октобру ове године и априлу наредне бити повећане за по два одсто на основу измена Закона о пензијском и инвалидском осигурању које је усвојила Скупштина. 

Највиша зарада у јавном сектору oграничена је на 162.740 динара, без минулог рада, прецизирано је Законом о утврђивању максималне зараде у јавном сектору који је усвојио парламент.

Скупштина Србије усвојила је измене закона којима се укида 138 парафискалних намета и поједине јавне агенције.  

Усвојене су и измене Закона о пореском поступку и пореској администрацији које утрђују продужење рока за одлагање отплате пореског дуга са 12 на 24 месеца.  

Општа стопа ПДВ-а биће од 1. октобра повећана са 18 на 20 одсто, а нижа стопа, од осам одсто, остаће на основне животне намирнице, утрђено је изменама Закона о ПДВ-у који је усвојила Скупштина. Мала и средња предузећа имаће могућност од 1. јануара следеће године да ПДВ плаћају тек када робу наплате.  

Акцизе на дизел гориво биће од 1. октобра повећане са 37,07 на 42 динара по литру, а на цигарете са 33 на 43 динара по паклици, утврђено је усвојеним изменама Закона о акцизама.

Скупштина је усвојила измене Закона о дувану којима се укида посебан буџетски фонд за финансирање превентивних програма за спречавање болести које су повезане са потрошњом дуванских производа, а којим управља Министарство здравља.  

Предлогом закона било је предвиђено и укидање Агенције за јонизујуће зрачење и нуклеарну сигурност и "Нуклеарних објеката Србије", али пошто је прихваћен амандман Одбора за заштиту животне средине, којим је тражено да се Агенција и предузеће не укидају, они ће наставити да раде. 

Укинуто је, између осталог, 12 локалних и 121 републичка такса. Тако ће предузетници, како је рекао, бити растерећени за око четири милијарде динара, по основу смањења и укидања одређених фирмарина и такси за средња и велика предузећа и укидањем локалних комуналних такси. 

Измене више финансијских закона, како наводе из владе, треба да омогуће фискалну консолидацију, помогну смањењу буџетског дефицита и јавног дуга државе, као и да омогуће боље услове пословања.

Скупштина je изабрала Ану Глигоријевић, Диану Драгутиновић и Веселина Пјешчанина за вицегувернере Народне банке Србије. Њихов избор за вицегувернере, које је предложила гувернер Јоргованка Табаковић, подржало је 134 посланика, а три су била против. 

Радослав Сретеновић поново је изабран за председника Савета Државне ревизорске институције (ДРИ). Парламент је Сретеновића изабрао на предлог Одбора за финансије. За његов избор гласало је 149 посланика. 

Сретеновић, потпредседница Бојана Митровић и чланови Савета Наталија Ћатовић, Гордана Тишма и Мирослав Митровић положили су заклетву у парламенту. 

Скупштина Србије потврдила је четири споразума, међу којима је и Споразум са Алжиром у области одбране.  

Конституисан је Одбор за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације, на чијем је челу Дејан Раденковић (СПС).

После гласања почела је нова ванредна седница на чијем дневном реду су измене Закона о високом образовању, као и потврђивање више споразума.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара