Читај ми!

Ивановић: Укључитe и Србе у израду платформе

Било би добро да Срби са Косова учествују у изради платформе за решавање питања Косова, рекао председник Српског националног већа северног Косова Милан Ивановић.

Председник Српског националног већа северног Косова Милан Ивановић изјавио је да тамошњи Срби немају информације о платформи за решавање питања Косова и да би било добро да и они у томе учествују.

"Ми смо овде, имамо дугогодишње искуство, тиче се наше коже и ми најбоље знамо шта треба урадити", рекао је Ивановић на конференцији за новинаре у Косовској Митровици.

Ивановић је додао да "новиозабрани шеф преговарачког тима Београда Дејан Павићевић не улива поверење Србима да ће одговоран посао, као што су преговори са Приштином, обављати квалитетно".

На питање новинара како коментарише изјаву премијера Ивице Дачића о подели Косова, Ивановић је рекао да "има различитих подела и да је једна врста поделе и подела на ентитете, на територијалне аутономије", али да не може да тумачи Дачићеве речи јер се није изјаснио на коју је поделу мислио.

За Српско национално веће северног Косова и Метохије прихватљиво је свако решење у оквиру Устава Србије и Резолуције 1244 Савета безбедности УН, рекао је Ивановић. Поводом спекулација о протекторату на северу Косова, Ивановић је рекао да су Срби већ у некој врсти протектората и да су везани за државу Србију.

"СНВ би могло да прихвати неку врсту протектората за север Косова, а и остали Срби, јужно од Ибра, могли би да прихвате нешто слично на територији на којој живе, и све у складу са Резолуцијом 1244", рекао је Ивановић и објаснио да би то значило "протекторат УНМИК или Кфор, у складу са њиховим мандатом".

Ивановић је додао да би после пет година протектората уз обећања бољег живота за све, они могли да на референдуму одлуче о свом будућем статусу.

"На референдуму би учествовали сви грађани који живе на северу покрајине, без обзира на верску и националну припадност и сви би они имали шансу да се изјасне о својој будућности, у којој ће и каквој држави да наставе живот", рекао је Ивановић.

Он је истакао да су споразуми које је током преговора у Бриселу постигла српска страна, противуставни и нелегални и да их не треба примењивати.

"Не можемо прихватити споразум о неслободи и о интегрисаном управљању царином", рекао је Ивановић и додао да би то значило легализовање сецесије и стварање косовске државе на територији Републике Србије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара