Читај ми!

САД ће сарађивати са сваком владом

Председник Томислав Николић рекао америчком званичнику Филипу Гордону да су инциденти у којима држављани Србије на Космету бивају повређени или смртно страдају – неприхватљиви. Филип Гордон пренео став Вашингтона да ће САД сарађивати са сваком владом Србије.

16.50 - Гордону сам пренео да ће нова влада водити политику мира и стабилности у региону, рекао Танјугу Ивица Дачић.

11.52 - Завршен састанак Ивице Дачића и Филипа Гордона. После састанака у Београду, Гордон отпутовао у Приштину.

10.42 - Мандатар за састав владе Ивица Дачић састао се са Филипом Гордоном.

10.35 - Неопходно је да међународне структуре на Косову и Метохији осигурају безбедност и заштиту права свих грађана, рекао Николић Филипу Гордону.

10.24 - Завршен састанак Гордона и Николића. Разговор трајао сат времена, нема изјава новинарима.

9.15 - Председник Србије Томислав Николић састао се са помоћником америчког државног секретара Филипом Гордоном.

Инциденти на Космету у којима страдају држављани Србије су неприхватљиви, пренео је председник Србије Томислав Николић америчком званичнику Филипу Гордону.

Председник Николић је истакао да је неопходно да међународне структуре које су тамо присутне обављају своје задатке у складу са мандатом који је одобрила и Република Србија и осигурају безбедност и заштиту права свих грађана јужне покрајине, саопштила је Прес-служба председника.

Николић је Гордону, на састанку који је трајао око сат времена, пренео да су неприхватљиви  инциденти у којима држављани Србије бивају повређени или смртно страдају, а који су у последње време, очигледно намерно, све чешћи.

Председник Србије је истакао да такви злочини, свакако, не доприносе стабилизацији прилика у региону, поготово пред наставак дијалога са Приштином.

Председник Николић је Гордону рекао да је уверен да ће се нова влада брзо формирати. "Србији је потребна влада која ће одмах почети да решава нагомилане економске проблеме, ствара повољнији пословни амбијент у циљу привлачења додатних инвестиција, отвара нова радна места и омогући грађанима посао", навео је председник Србије.

Помоћник државног секретара САД Филип Гордон рекао је да ће Сједињене Америчке Државе сарађивати са сваком владом коју изабере Народна скупштина Републике Србије, наводи се у саопштењу Прес-службе председника.

Састанку Николића и Гордона у згради Председништва присуствовали су и амбасадорка САД у Србији Мери Ворлик и Николићев саветник Марко Ђурић.

Састанак са Дачићем

После сусрета са Николићем, помоћник америчког државног секретара разговарао је са мандатаром за састав владе Ивицом Дачићем.

Заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да му је помоћник америчког државног секретара Филип Гордон пренео став америчке владе да ће САД поштовати вољу народа Србије и да су за њих битни политика и резултати нове владе.

Након разговора с Гордоном, Дачић је Танјугу изјавио да је он америчком званичнику рекао да ће нова Влада Србије наставити реформе и европски пут Србије.

Дачић, који је мандатар за састав нове Владе Србије, каже да је Гордону рекао и да ће нова влада водити политику мира и стабилности у региону, као и да ће наставити досадашњу успешну сарадњу у борби против криминала, тероризма и корупције са америчким органима за спровођење закона.

Гордон је јуче разговарао са председником Демократске странке Борисом Тадићем у седишту странке. После сусрета није било изјава за медије.

Уочи посете Београду, званичник Стејт департмента поручио је да се од Србије не очекује да у овој фази призна Косово, али да ће морати да прихвати чињеницу постојања сувереног и независног Косова унутар садашњих граница и нагласио да подела Косова није опција ни за Србију ни за Косово.

"Ни ми ни ЕУ од Србије не очекујемо да у овој фази призна Косово. Она то неће учинити. Међутим, Србија ће морати да се помири с реалношћу демократског, сувереног, независног и мултиетничког Косова у садашњим границама", рекао је Гордон на "Кроација самиту" у Дубровнику.

"Београд не би смео да блокира напоре Косова усмерене према децентрализацији и подела није опција ни за Србију нити за Косово", поручио је Гордон на панелу о изгледима за чланство у ЕУ као покретачке силе друштвених и политичких промена.

Према његовим речима, САД очекује нормализацију односа Србије и Косова. Гордон је рекао и да ће САД и даље радити на томе да се цео регион интегрише у Европу, али да ће лидери земаља морати прилично да "запну како Балкан не би нестао с радара".

Помоћник америчког државног секретара негирао је да америчка влада утиче на формирање Владе Србије.

Доласку Гордона у Београд претходила је посета његовог заменика Филипа Рикера, који се састао са лидерима говото свих парламентарних странака и накратко са председником Томиславом Николићем.

Гордон ће, након Београда, посетити и Приштину где ће косовским званичницима пренети честитке на планираном завршетку надгледане независности Косова у септембру и охрабрити косовске лидере да наставе европске интеграције, а посетиће, како је саопштено из Стејт департмента, и север Косова, где ће се састати с представницима Кфора и Еулекса.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије