Читај ми!

Најскупље кампање ДС-а и УРС-а

Највише новца за кампању за парламентарне изборе потрошили ДС и УРС, а према подацима Агенције за борбу против корупције, УРС и ЛДП су у минусу, будући да су потрошили више новца него што су сакупили. УРС и ЛДП демантују наводе Агенције.

Према подацима Агенције за борбу против корупције, ДС и УРС потрошили су највише новца у кампањи за парламентрне изборе. Како се у извештају Агенције истиче, УРС и ЛДП су у минусу, јер нису успели да покрију све трошкове.

Како су навели представници Агенције за борбу против корупције, све веће парламентарне странке поднеле су извештаје за парламентарне изборе и највише новца дале су на телевизијске спотове, а још нису обрађени сви подаци за председничке изборе, будући да данас истиче рок за електроснко подношење извештаја два кандидата у другом кругу избора.

Заменик председника Одбора Агенције Златко Минић рекао је да су демократе за парламентарне изборе потрошиле око 468 милиона динара. Све трошкове су покрили, и то 260 милиона из кредита који су добили од Развојне банке Војводине, 196 милиона из буџета, а 30 милиона из приватних донација.

УРС је потрошио око 458 милиона динара, и то највећим делом на телевизијске спотове, чак 405 милиона, али нису покрили све трошкове.

Према речима Минића, из буџета су добили 54 милиона динара, од донација фирми 55 милиона и 1,5 милиона од донација физичких лица, а занимљиво је да су прикупили око 13 милиона донација у услугама као што су штампање.

"Тај новац не могу да надокнаде од прихода за редовно финансирање јер би то било ненаменско трошење новца. Са друге стране сада је касно да узимају кредит за кампању, јер је кампања прошла тако да су они у прекршају", рекао је Минић.

У минусу је и ЛДП, како због кампање за парламентарне, тако и због председничких избора.

Либерали су за парламентарне изборе прикупили 80 милиона динара, а потрошили 228 милиона, а за председничку кампању њиховог лидера Чедомира Јовановића потрошили 59 милиона, а сакупили 42 милиона.

Од тога, како је рекао Минић, из буџета су добили 38 милиона, а четири милиона од правних лица.

Напредњаци су за парламентарне изборе потрошили око 307 милиона динара, највећи део тог новца прикупили су из буџета, и то 212 милиона, од физичких лица 43 милиона, а 48 милиона од кредита Универзал банке.

Занимљиво је, како је навео Минић, да је СНС имао више од 2.200 појединачних донатора који су дали по 19.000 динара, а 305 милиона дали су на закупљивање рекламног простора на телевизијама.

Коалиција СПС–ПУПС–ЈС, према речима Минића, добила је из буџета 132 милиона динара, 55 милиона од прилога, од чега 45 милиона од физичких лица у распону од 3.000 до 850.000 динара.

Та коалиција је на телевизијске спотове потрошила 114 милиона динара, а за председничку кампању Ивице Дачића 40 милиона.

Минић је рекао да је ДСС добио 68 милиона динара из буџета и још четири милиона из донација. То је укупно 72 милиона динара, колико је ДСС и потрошио, и то највећим делом на тв спотове.

Према његовим речима, радикали су потрошили мање новца него што су сакупили, будући да су из буџета добили девет милиона, колико су сакупили од донација физичких лица, а приближно толико, око 9,5 милиона, раније су имали на рачуну.

Минић је навео да су уз то радикали узели и кредит од 53 милиона, али да су вратили непотрошени део од 28 милиона. За кампању њихово председничког кандидата Јадранке Шешељ потрошили су 38 милиона, колико су и добили из буџета.

Он је нагласио да, после прикупљања свих података и за председничке изборе, као и података од оглашивача и медија којима су странке уплаћивале новац, предстоји контрола.

УРС и ЛДП демантују наводе Агенције 

Уједињени региони Србије (УРС) негирали су тврдње Агенције за борбу против корупције да су у кампањи потрошили више новца него што су сакупили.

Чланица Председништва УРС Сузана Грубјешић рекла је да је УРС потрошио тачно онолико новца колико је и сакупио за кампању, што је и приказано у извештају достављеном Агенцији за борбу против корупције.

Тачно је једино да је уговорено више него што је прикупљено, што није прекршај Закона, навела је Грубјешић у изјави достављеној Бети.

Грубјешић је истакла да су у кампањи владали неравноправни медијски услови јер је у неплаћеним терминима, односно информативним програмима националних телевизија, Демократска странка била фаворизована и добила двоструко већи простор од свих других, а посебно у односу на УРС.

"Зато смо били принуђени да уговоримо емитовање тв спотова без обзира на папрене цене, јер је то био једини начин да грађанима саопштимо основне елементе нашег програма и пробијемо медијску дискриминацију", рекла је Грубјешић.

Она је навела да су Уједињени региону Србије кампању финансирали у складу са законом и да су уредно приказали све приходе и трошкове кампање.

Либерално-демократска партија (ЛДП) саопштила је да је у предизборној кампањи пословала у складу са законом, поштујући до краја обавезу да истинито прикаже све приходе и расходе, и динамику плаћања.

Из ЛДП су указали да највећи део обавеза још није доспео за плаћање што је, како оцењују, нормално и уобичајено код закључивања уговора у сваком другом послу, па и у пословима везаним за кампању политичких странака.

ЛДП сматра потпуно погрешним арбитрарно тумачење Агенције да није дозвољено да се обавезе настале поводом изборне кампање измирују након њеног завршетка.

"Да је тако, онда би било незаконито и поступање странака које су обавезе из кампање покриле узимањем кредита који ће у будућности отплаћивати", поручују из ЛДП-а.

"Наш извештај садржи све преузете обавезе, у складу са законитим уговорима који су током кампање закључени са свим пружаоцима услуга за потребе кампање и трошкове у њој", поручио је ЛДП, изразивши спремност да у свакој врсти поступка, пред Агенцијом и другим државним органима докаже неодрживост тумачења Агенције.

ЛДП је и упозорио Агенцију да је њена обавеза да поступа непристрасно и једнако према свим политичким странкама и да у обавештавању јавности треба да води рачуна о томе да не прекрши претпоставку невиности и уздржи се од стварања утиска кривице без одлуке судских органа.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара