Читај ми!

Без председника и премијера у тиму

Не очекујем да председник и премијер Србије буду део тима за наставак дијалога са Приштином, изјавио државни секретар Министарства за КиМ Оливер Ивановић. Он је додао и да Косово није спремно да самостално одлучује и да ће страни фактори дуго бити потребни у покрајини.

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић мисли да председник Србије и будући српски премијер неће бити чланови српског преговарачког тима у наставку дијалога са Приштином.

Ивановић је рекао да мисли да председник или премијер Србије неће бити неко ко ће заступати београдску делегацију у наставку дијалога са представницима Приштине јер би то, како је оценио, значило директно или индиректно признање косовске независности.

"Мислим да ће се наш председник али и будући премијер чувати да не упадну у такву замку, да се директно у билатералном сусрету састану са неким кога не признају", рекао је Ивановић за Танјуг.

Он је нагласио да је очигледно да ће се у следећем циклусу дијалога о Косову отворити и неке политичке теме за које је неопходно да се политички ниво и политичка тежина преговарача подигне.

"Може се претпоставити да ће код нас бити то неко политичко звање, верујем да ће то зависити од става нове Владе Србије", рекао је он.

Ивановић је додао да и Приштина мора одговорити истом мером истичући да је код њих тешко да ће моћи да подигну ниво изнад потпредседника владе и да преговарач мора као такав бити прихватљив и за Србију јер у противном ту нема преговора.

Косово неспремно да самостално одлучује

Оливер Ивановић сматра да је Косово неспремно да о било чему самостално одлучује и да ће Албанцима и Србима у покрајини још дуго требати "странци" како би посредовали између њих.

Ивановић је, коментаришући најаву да би ускоро могла да буде завршена фаза надгледане независности Косова, рекао Танјугу да је Косово далеко од спремности да о било чему самостално одлучује.

Он је оценио да ће покрајини још дуго времена требати надзор и надгледање и да укидањем Међународне цивилне канцеларије није и неће престати међународно надгледање Косова.

"Оно што јесте објективно јесте да група земаља која је подржала косовску независност покушава да се што пре извуче из тог блата, јер виде да на Косову не могу остварити уређено друштво и уређену заједницу" рекао је Ивановић.

Земље не би хтеле да истовремено деле и одговорност за такво хаотично стање какво влада тренутно на Косову и Метохији, додао је он.

Ивановић је казао да одлазак било ког међународног представника са Косова, па и представника Међународне цивилне канцеларије са којима Срби и званични Београд нису имали сарадњу, значи мање међународних представника на терену.

"То је оно што је проблем јер Срби и Албанци нису спремни да међусобно комуницирају, па ће нам у таквој ситуацији још за дуго требати странци као посредници", закључио је Ивановић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије