Читај ми!

Јовановић: Договор, а не уцењивање

Тотални преокрет и стварање модерне државе морају бити суштина политике владе која има амбицију да тражи подршку ЛДП-а, изјавио Чедомир Јовановић. Влада мора бити заснована на договору а не на уцењивању, сматра лидер ЛДП-а.

Председник Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић поручио је да тотални преокрет и стварање модерне државе морају бити суштина политике владе која има амбицију да тражи подршку ЛДП-а, а да влада мора бити заснована на рационалном договору а не на уцењивању и превртљивости.

Јовановић је поручио да је спреман да још овај пут уважи председника Демократске странке Бориса Тадића и издржи још један рок који му је лидер социјалиста Ивица Дачић поставио како би се, у међувремену, консултовао са странком и председником државе Томиславом Николићем.

"То значи да ће до краја недеље, Србија бар знати да ли ће у владу промене унети ЛДП са својом политиком, или ће наше непристајање на ситуацију и односе које смо и до сада са дистанце посматрали заправо бити увод у политику континуитета, неспособну да одговори на било који проблем Србије. Не постављамо никакве ултиматуме, али дошли смо до краја оваквих односа", изјавио је Јовановић агенцији Танјуг.

Према његовим речима, Србија је изморена спорошћу преговора о влади али одговорни политичари не смеју због тога да окрећу главу пред очигледним проблемима друштва и да избегавају да проговоре о ономе што се мора са земљом урадити.

"Ми не можемо да ћутимо пред тим проблемима, нити је јавност спремна да то више трпи. Са великом забринутошћу и дистанцом гледамо на оно у шта се претворило мучење са формирањем владе. Не желимо својим реакцијама да додатно подгревамо нестабилност, атмосферу тихог пропадања и неприхватљиво игнорисање великих проблема којима се нико не бави док траје агонија међу преговарачима око владе", објаснио је Јовановић.

Поручивши да је ЛДП спеман на рационалан договор, Јовановић је истакао да не може бити компромиса око суштине и ћутања пред јединим путем који Србију може да сачува од потпуног слома.

Србији је, како је прецизирао, потребна: ефикасност у европским интеграцијама, уместо досадашњег тумарања које нас је изнутра поделило, а споља разапело, затим нова регионална политика са визијом интереса довољно широких да уз нас и свако око нас у њима види корист за себе, унутрашње политичке и економске реформе, афирмисање грађанског друштва.

Јовановић је констатовао да је од питања када и како ће бити састављена владајућа коалиција много озбиљнија дилема шта ће она са собом и Србијом, тако да су у овом тренутку најмање важне појединачне амбиције и шансе које се остварују и стварају кроз констатно уцењивање и "перверзну превртљивост".

"Није тачно да влада зависи од Тадићевих или мојих уступака Дачићу или Динкићу баш као што је погрешно веровати да је кључ за владу позитиван одговор на заједничку листу жеља СПС-а и УРС-а, који наводно о свему одлучују", рекао је Јовановић.

Уколико се, како је рекао, пристане на понижавања кроз бескрајне уцене и лекције Дачића и Динкића, Србија ће добити владу ситих политичара који мисле стомаком, а не главом.

"То не значи да не желим ЛДП у влади, и да бежим од одговорности тражећи изговоре, баш напротив. За мене су и Дачић и Динкић реалност и не пада ми на памет да их шминкам или оспоравам. Баш као што ми иста та реалност не допушта да се усагласим са њиховим диктатима и лажном сликом коју о себи стварају", закључио је Јовановић.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара