Читај ми!

УРС понудио програм владе

Уједињени региони Србије понудили економски програм будуће владе СПС-у и ДС-у. Програм предвиђа увођење реда у јавне финансије, подршку привреди, развој пољопривреде, децентрализацију и регионализацију Србије, професионализацију управљања јавним предузећима, саопштио је УРС.

Уједињени региони Србије (УРС) понудили су Демократској странци (ДС) и Социјалистичкој партији Србије (СПС) економски програм будуће владе, речено је агенцији Бета у УРС-у.

Програмом се предвиђа увођење реда у јавне финансије, подршка привреди, развој пољопривреде, децентрализација и регионализација Србије, као и професионализација управљања јавним предузећима.

Документ је, међутим, "отворен" за допуне, наводе у УРС-у, посебно у домену социјалне политике, с обзиром на то да су ДС и СПС странке социјалдемократске оријентације.

УРС је предложио доношење најкасније до краја септембра хитних и радикалних мера за консолидацију јавних финансија и смањење буџетског дефицита на око четири до пет одсто БДП-а, односно на испод три одсто у наредним годинама.

Тим мерама предвиђа се смањивање бирократије и елиминисање непотребних трошкова државе, уз заштиту најугроженијих слојева становништва.

УРС предлаже и укидање бројних парафискалних намета, попут накнада које су последњих година уведене посебним законима различитих министарстава, као и све непотребне локалне таксе.

Накнаде државних агенција и комисија треба укинути или смањити, тј. уподобити их реалним могућностима привреде и максимално упростити њихово администрирање", наводи се у документу УРС-а.

УРС предлаже и измену Закона о ПДВ-у, како би се малим и средњим предузећима омогућило да ПДВ плаћају када наплате посао, а не када испоставе рачун, као до сада, јер би то, по оцени УРС-а, значајно побољшало ликвидност предузећа и скратило рокове плаћања роба и услуга.

Као кључну ставку у антикризним мерама за привреду, УРС предлаже субвенционисане кредите за ликвидност и инвестиције, наводећи да је тај програм дао веома добре резултате и значајно ублажио удар првог таласа кризе у периоду 2009. до 2010. године.

Професионализација јавних предузећа

УРС је у документу предложио и професионализацију рада јавних предузећа, односно "разбијање партијских монопола" над јавним предузећима на свим нивоима, уз то да јавна предузећа треба да воде стручњаци и професионални менаџери изабрани на конкурсу.

Документом се предлаже наставак и интензивирање подстицаја директних страних инвестиција кроз бесповратна средства од 4.000 до 10.000 евра по новоотвореном радном месту, с тим да максималан подстицај треба да добију инвеститори из аутомобилске индустрије, електронике и информационих технологија, као и они који инвестирају у неразвијеним подручјима.

У делу програма посвећеном пољопривреди, УРС предлаже двоструко већи буџет за пољопривреду, загарантован систем подстицаја, укидање условљавања исплате субвенција плаћањем доприноса за ПИО, праведнију расподелу субвенција и стимулацију инвестиција у пољопривреди.

Залажући се за децентрализацију и регионализацију Србије, УРС предлаже директан избор градоначелника, формирање нових општина у великим градовима, уколико за то постоји економска оправданост, и децентрализацију републичких институција.

Предлаже се и јавна расправа о промени Устава ради регионализације и даље децентрализације Србије, као и промена изборног система, чиме би било обезбеђено да представници свих региона и градова буду заступљени у Скупштини Србије.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије