Читај ми!

Мас: Услови за преговоре познати

Сви услови за добијање датума за почетак преговора Србије са ЕУ су познати и јасни, каже амбсадор Немачке Волфрам Мас. Не тражимо признавање независности, али питање Косова је важно, наводи Мас.

Амбасадор Немачке у Србији Волфрам Мас изјавио је да су сви услови за добијање датума за почетак преговора Србије са ЕУ познати и јасни и да се не тражи признавање независности, али да је питање Косова "значајно".

"Предузимамо велике напоре да будемо што је могуће транспарентнији по том питању", рекао је Мас одговарајући на питања после конференције за новинаре поводом отварања конкурса за програм "Добро дошли у Немачку".

Мас је подсетио на закључке Савета ЕУ у којима се, како је казао, наводе тачна очекивања од Србије за почетак преговора – наставак реформских процеса у Србији и регионална сарадња и добросуседски односи. "Наравно да је у томе питање Косова значајно", додао је немачки амбасадор.

По речима Маса, прва тачка у вези са Косовом јесте да би споразуми који су постигнути требало да буду примењени јер, како је приметио, "споразуми који нису примењени не вреде ништа".

Такође, требало би закључити питања која су на дневном реду дијалога, попут енергетике и телекомуникација. Трећа тачка закључака о Косову је, како је казао, "да постоје веродостојни кораци ка нормализацији односа Београда и Приштине, Србије и Косова".

"Ми смо увек јасни. Не тражимо признавање независности", подвукао је Мас.

"Ми Немци разумемо српску осетљивост према том питању јер смо имали сличан проблем. Али исто тако знамо да таква врста проблема не спречава достизање ситуације у којој се могу решити сви практични проблеми који су терет по грађане", објаснио је и закључио: "Не тражимо ништа што нисмо и ми учинили. Зато смо уверени да то може бити учињено."

На питање о најавама могућег сусрета председника Србије Томислава Николића и косовске председнице Атифете Јахјага, Мас је одбио да коментарише тај случај, али је рекао да "у суштини сматра да људи који сносе одговорност у региону и који имају моћ да учине овај регион бољим по живот људи, треба да буду у стању да разговарају једни са другима".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије