Читај ми!

Није решено представљање Приштине

Проблем регионалног представљања Приштине није решен, изјавио Борислав Стефановић. Будући преговори са Приштином биће на вишем политичком нивоу, рекао Стефановић наводећи да ће их вероватно водити председник или будући српски премијер.

Након супротног тумачења договора о регионалном представљању Приштине посредника у дијалогу Роберта Купера, остаје чињеница да проблем регионалног представљања није решен, јер је договорено да уз звездицу на табли са називом Косово стоји и цео текст фусноте, рекао је шеф београдског тима у дијалогу са Приштином Борислав Стефановић.

Стефановић је, на конференцији за новинаре у Влади Србије, изјавио да је Купер у Београд дошао да објасни своје тумачење појединих договора из Брисела, а пре свега договора о регионалном представљању, које је, како је рекао, дијаметрално супротно од тумачења Београда и у складу са интересима Приштине.

Београд ће тај договор применити тек када буде инсититуцинално уређен на начин на који је и договорен, да се уз назив Косова наводи и читав текст фусноте, рекао је Стефановић.

"Ми тражимо и спремни смо да у потпуности применимо тај договор када буде уређен у институцијама као што је договорен, као јединствена целина и текст фусноте", рекао је Стефановић. Он је навео да је, нажалост, дошло до тумачења које је у складу са интересом Приштине, а то је да није одређено где фуснота треба да се налази.

Будући преговори са Приштином водиће се на вишем политичком нивоу, рекао је Стефановић наводећи да ће их вероватно предводити председник или будући премијер Србије.

Технички дијалог са Приштином дао је врло конкретне резултате, али су сада на реду политичка питања као што су север Косова, заштита Срба јужно од Ибра, статус српских манастира и цркава и имовина, рекао је Стефановић.

Добро је што је председник Србије Томислав Николић преузео иницијативу по косовском питању, рекао је Стефановић оцењујући да ће председник морати о томе да се договара са новом Владом Србије, јер су на реду питања која захтевају консензус у Београду.

Шеф београдског тима је демантовао да је у досадашњим договорима из Брисела било икаквих тајни и да њима није прекршен Устав Србије. Он је нагласио да је апсолутна неистина да у документацији коју Купер доноси у Београд има било чега што Скупштина Србије, влада Србије, и Срби са Косова нису видели.

"Сви споразуми су познати Скупштини Србије, влади, јавности и косовским Србима. Ми смо више од девет пута били у Скупштини да их објаснимо", рекао је Стефановић.

Он је истакао да нико од Србије није тражио отварање канцеларије у Приштини. "То никада није помињано у преговарачком процесу, нити смо ми икада добили информацију тог типа. Ако неко јесте, нека објасни од кога, када и како", рекао је Стефановић.

Србија ће применити све споразуме из Брисела и остати поуздан партнер међунардоној заједници, рекао је Борислав Стефановић и истакао да ће Србије наставити да се бори за права својих грађана на Косову.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара