Читај ми!

СНС: Од партнера ни трага ни гласа

Спремни смо да владу формирамо у року од неколико дана, али за то су нам потребни партнери, а од партнера ни трага ни гласа, рекао Александар Вучић.

Лидер Српске напредне странке Александар Вучић изјавио је да напредњаци још нису добили одговор од СПС-а на позив за разговоре о парламентарној већини, иако су им понудили "веома фер договоре и план".

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да је та странка у контакту са свим политичким актерима у Србији, али да чека, пре свега, одговор Социјалистичке партије Србије као странке без које не може бити формирна нова владајућа коалиција.

"Што се нас тиче, спемни смо да владу формирамо у року од неколико дана, али за то су нам потребни партнери, а од партнера ни трага ни гласа, не јављају се. Чим будемо имали такву врсту одговора обавестићемо вас и за неколико дана ћемо обавити посао", рекао је Вучић.

На питање новинара да ли, с обзиром на проблеме у досадашњем току преговора о формирању владе, расте могућност за формирање такозване "велике коалиције" са Демократском странком, Вучић је одговорио да мисли да то "није реално".

Вучић је Демократску странку и све остале странке које са њом учествују у преговорима о влади позвао да што пре формирају владајућу већину, уколико то могу да учине, поручујући да Србија има превише проблема и да је неопходно да они почну да се решавају током лета.

"Српска напредна странка је учинила све да дође до формирања ове владе. Питамо све друге учеснике на политичкој сцени зашто нема владе. Понудили смо потенцијалним коалиционим партнерима веома фер договоре и план за излазак земље из кризе и – нисмо добили одговоре", рекао је Вучић.

Он је објаснио да је са лидером социјалиста Ивицом Дачићем, на пример, разговарао о циљевима и резултатима будуће владе, али и истакао да СНС нема партијску ни личну сујету односно да не инсистира на томе да заузме сва важна места у Србији.

"Чак сам изразио жељу да на важна места дођу стручни људи који немају везе са нашим странкама и са којим ћемо се дичити сви", рекао је Вучић, који, међутим, није желео да каже да ли је Дачићу понуђено место премијера, уколико уђе у коалицију са напредњацима.

Разговори о Косову тешки

Говорећи о Косову, Вучић је рекао да је председник Србије Томислав Николић са званичницима ЕУ у Бриселу имао "разговоре охрабрења", али да тешки разговори предстоје.

"Морамо да поштујемо Устав Србије уз стално промишљање како да побољшамо економски положај грађана и тај уски маневарски простор настојаћемо да користимо тако што нећемо лагати никога у међународној заједници и у земљи", објаснио је Вучић.  

"За отварање канцеларија Београда у Приштини и Приштине у Београду као званичан услов нисам чуо, а што се тиче укидања паралелних институција, ту разговори нису ни покренути са мртве тачке и треба најпре видети шта се подразумева под паралелним институцијама", рекао је Вучић.

Вучић каже да Србија не може да напусти све националне и државне интересе. "Треба ли да пристанемо на школски програм по коме ће наша деца да уче да је Скендербег највећи национални јунак", упитао се Вучић.  

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара