Читај ми!

О Косову на вишем нивоу

Роберт Купер поздравио спремност Београда да се преговорима на вишем нивоу решавају проблеми у вези са Косовом и Метохијом. Посредник ЕУ састао се са Марком Ђурићем и Бориславом Стефановићем.

Посредник Европске уније у дијалогу Београда и Приштине Роберт Купер састао се у Београду са саветником председника Србије Марком Ђурићем. Купер је разговарао са Ђурићем јер се председник Томислав Николић налази на самиту УН у Рио де Жанеиру.

Купер је поздравио спремност српске стране да се преговорима на вишем нивоу решавају кључни проблеми везани за Косово и Метохију, саопштено је из Кабинета председника.

Саветник председника државе Марко Ђурић посебно је истакао да је важно да најшира јавност Србије буде у потпуности информисана о свим аспектима постигнутих договора и политичке перспективе за решавање проблема Косова и Метохије.

После састанка, Ђурић је истакао да међу документима о дијалогу Београда и Приштине, које је Купер представио, није било тајних споразума.

Шеф преговарачког тима Борислав Стефановић рекао је раније данас да је проблем то што косовски преговарачи и европски посредник споразуме о регионалном представљању тумаче другачије - на штету Србије.

Саветник председника Марко Ђурић рекао је да је на састанку са Купером разговарано само о досадашњем току дијалога Београда и Приштине, о широј политичкој перспективи, ширем политичком консензусу који Србија жели да постигне, као и о циљу да се том питању приступа са највишег нивоа у земљи.

Купер је подсетио да је председник Србије Томислав Николић, приликом недавне посете Бриселу, нагласио значај који, у "доброј вери", придаје примени свих споразума постигнутих до сада у дијалогу Београда и Приштине.

На основу тога, дошао сам у Београд и са Ђурићем "прошао" кроз споразуме, објаснио како их интерпретирамо и које су то тачке имплементације које морају да буду праћене, објаснио је Купер у изјави Фонету.

Саветник председника Србије је навео да је у разговорима са Купером подвучено да је неопходно очување личне сигурности свих грађана Косова и Метохије, а посебно грађана српске националности који су угрожени.

Консензус о косовском питању

Ђурић је рекао да је састанак од изузетне важности да би се разумело у којој тачки се тренутно налази процес дијалога и, што је важније, како ЕУ, њене чланице и САД - које су присутне на терену - гледају на договоре који су постигнути.

Састанку у згради Председништва присуствовали су и представници владине канцеларије за дијалог и Министарства за Косово и Метохију. То је, како је нагласио Ђурић, веома важно у изградњи консензуса за решавање косовског питања за шта се залаже председник Србије.

"Сасвим је сигурно да је нашој страни неопходно да нађе консензус и да коначно јединствено наступамо по косовском питању. Као што смо постигли консензус око других важних питања, на пример око европских интеграција, битно је и да постигнемо консензус око Косова и Метохије. Кад се сложимо који је крајњи циљ, постоји хиљаду начина да до њега дођемо", констатовао је Ђурић.

Купер се састао и са шефом београдског тима у дијалогу са Приштином Бориславом Стефановићем.

После састанка, Стефановић је изјавио да је постигнута сагласност да се дијалог настави у новом облику и примене постигнути договори, али да регионално представљање остаје тачка различитог тумачења.

"Имали смо врло конструктиван и веома позитиван разговор, током којег је потврђена сагласност о неопходности наставака преговарачког процеса у другом облику, односно на вишем нивоу, као и имплементације постигнутих договора, иако регионално представљање остаје тачка различитог тумачења", рекао је Стефановић агенцији Танјуг.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара