Читај ми!

Срби траже слободу кретања

Мештани села у близини прелаза Брњак траже од представника Кфора слободу кретања на путевима који воде до њихових кућа, као и да им се исплати надокнада штете. Срби ће бити принуђени да, уколико Кфор то не уради, сами уклоне препрека и оспособе путеве.

У близини административног прелаза Брњак у Ибарском Колашину мештани села предали су представницима Кфора захтев за хитно успостављање слободе кретања на путевима који воде до њихових кућа и затражили надокнаду штете.

Та штета им је, како тврде, причињена у суботу када су припадници Кфора прекопали алтернативни пут који су Срби користили за прелазак у централну Србију.

Састанак је одржан у згради СО Зубин Поток, а присуствовали су представници села Бање, челници локалне самоуправе и чланови Кфоровог тима за везу и осматрање.

Потпреседник Општине Зубин Поток Срђан Ђуровић рекао је после састанка да су мештани села у близини прелаза Брњак у потпуној изолацији и да су за то одговорни војници Кфора који су се током суботње акције "понашали бахато без потребе".

Мештани у писаном захтеву траже од Кфора да им омогући слободу кретања јер не могу ни до лекара, ђацима је онемогућено да полажу завршни испит у основној школи, а не могу да купе ни основне намирнице, рекао је Ђуровић.

Према његовим речима, други део захтева односи на надокнаду штете коју су им припадници Кфора причинили јер су им покидали водоводну мрежу, погазили ливаде, оштетили шуме и усеве.

Ђуровић је истакао да је жеља мештана Ибарског Колашина да се сви проблеми решавају мирним путем и очекују да барикаде уклоне они који су их поставили.

"Људи ће бити принуђени да, уколико Кфор то не уради, сами уклоне препрека и оспособе путеве да би се на овом подручју избегла хуманитарна катастофа", указао је Ђуровић.

Он је пренео обећања Кфор да ће данас успоставити слободу кретања, док ће за надокаду штету бити потребно време.

Током акције Кфора у суботу потпуно су уништени, прекопани и бодљикавом жицом ограђени сви путеви - онај који је коришћен као алтернативни како би Срби избегли званични прелаз Брњак, као и сви шумски путеви и пешачке стазе којима су се кретали до Ибарске магистрале.

Срби не желе да користе званичне прелазе на северу Косова јер су на њима косовски цариници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара