Читај ми!

Затворен прелаз Бање, барикада код Рудара

Кфор затворио алтернативни правац преко села Бање на северу Косова. Срби поставили нову барикаду код места Рударе у општини Звечан. Јутрос две особе повређене гуменим мецима у месту Штуоце близу прелаза Бање. Након санирања повреда у Дому здравља у Зубином Потоку пуштене су кућама.

23.55 - Војници Кфора вечерас су око 23.30 сата стигли у Рударе у општини Звечан на северу Косова где су Срби поставили барикаде.

22.05 - Срби са севера Косова вечерас су поставили нове барикаде на магистралном путу Лепосавић - Приштина у месту Рударе у општини Звечан, јавља дописник Танјуга.

12.10 - Саобраћај на путу Косовска Митровица-Рибариће у месту Штуоце нормализован. Окупљени Срби се разишли, Кфор уклонио борбена возила са пута.

11.32 - Војници Кфора држе у блокади пут Косовска Митровица-Рибариће у месту Штуоце. Ситуација мирна.

10.52 - Две особе рањене гуменим мецима у Штуоцу довезене у Дом здравља у Зубином Потоку и после санирања повреда пуштене кућама, рекла докторка Александра Стоименов.

9.42 - Један од окупљених Срба у месту Штуоце на магистралном путу Косовска Митровица-Рибариће, рањен је гуменим метком.

У месту Рударе у општини Звечан Срби су вечерас подигли нову барикаду, јавља дописник Танјуга. Припадници Кфора су дошли до барикаде у Рудару. Војници међународних снага, који су јутрос блокирали магистрални пут Косовска Митровица-Рибариће у месту Штуоце и затворили алтернативни правац код села Бање, уклонили су блокаду пута у том месту. Окупљени Срби су се пре тога разишли. Саобраћај је нормализован око поднева.

Срби су нове барикаде у Рудару поставили у знак протеста због затварања алтернативних путних праваца на северу Косова од стране Кфора. Барикаде које су вечерас поставили Срби у Рудару постављене су по цик-цак систему, а чине их истоварена дрва, балвани и велики бетондски блокови.

Војници Кфора који су стигли до барикаде, блокирали су железнички мост који повезује Звечан са насељем Рударе чиме је прекинут саобраћај на релацији Звечан-Лепосавић.

Они развукли су бодљикаву жицу на раскрсници путева Звечан - Лепосавић у Рудару која се налази на двадесетак метара од постављених барикада.

Један оклопни транспортер Кфора налази се на левој страни железничког моста у Рудару на месту где је пре 15 дана дошло до највећих сукоба грађана и припадника Кфора, када је рањено троје грађана и два војника Кфора.

За сада нема информација каква је ситуација на барикади коју су Срби поставили, јер се до тог подручја не може прићи због блокаде Кфора.

Срби из Ибарског Колашина су се раније током дана склонили са пута у месту Штуоце, након позива председника општине Зубин Поток Славише Ристића да се разиђу. Колона од петнаестак борбених возила италијанског Кфора потом се повукла из Штуоца.

Ристић је рекао новинарима да је током дана имао разговоре са представницима Кфора који су пренели да немају команду да затварају друге алтернативне путеве на северу Косова, а да је пут преко села Бање био исувише близу прелазу Брњак и да су га због тога морали затворити.

Двојица Срба јутрос су лакше повређена у Штуоцу, када су италијански војници употребили гумене метке. Повређени су, после санирања повреда у Дому здравља у Зубином Потоку, пуштени кућама,  докторка те здравствене установе Александра Стоименов.

Испред тунела у Штуоцу била је постављена војна блокада од неколико оклопних транспортера и кордон италијанских војника Кфора. Италијански војници су преко разгласа затражили од окупљених Срба да остану на растојању од око 70 метара од њих. Гумене метке су употребили пошто су се Срби приближили знаку "стоп" који је био постављен на путу.

У саопштењу за медије, Кфор је навео да је јутрос успешно затворио алтернативни прелаз у близини Брњака у акцији која је изведена како би се допринело спречавању незаконитих прелазака административне линије.

Кфор не може да потврди извештаје да је једно цивилно лице рањено када су испељена три гумена метка у ваздух, како би се демонстранти одвратили од пењања на возила међународних снага, наводи се у саопштењу, којим се позива на уздржавање од једностраних потеза.

Кфор је, од 5.30 часова, успоставио неколико контролних пунктова и неколико локација је обезбедио уз помоћ кордона. Магистрални путни правац Косовска Митровица-Рибариће блокиран је у месту Зупче од 8.00 сати. Кфор је блокирао и путни правац Звечан-Зубин поток на пункту у Јагњеница, а на обе локације војници су развукли бодљикаву жицу и препречили оклопна возила.

Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић раније данас је изјавио да се акцијом онеспособљавања алтернативног пута изнад села Бање, Кфор ставио на страну Приштине и да покушава да Србе "у потпуности затвори, блокира и стави у жице".

"Акција представља решеност да натерају становништво да пролази преко главног прелаза како би почели са применом уредбе о регистарским ознакама и личним документама", рекао је Ристић.

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво