Читај ми!

Конузин: Нисам се мешао у формирање владе

За разлику од неких других амбасадора, нисам давао сугестије у вези са формирањем нове владе, каже руски амбасадор Александар Конузин. Нова влада треба да одрази расположње народа исказано на изборима, напомиње Конузин.

Амбасадор Русије у Београду Александар Конузин рекао је да, за разлику од неких других амбасадора, није давао сугестије у вези са формирањем нове владе, али је истакао да она треба да одрази расположење бирача исказано на изборима.

"Знам да су неке моје колеге давале сугестије како и када би се могла формирати Влада Србије. Ја никакве такве сугестије нисам давао из једног простог разлога што ће се Руска Федерација увек с поштовањем односити према одлукама које донесу они које је изабрао српски народ", рекао је Конузин за Танјуг.

Према његовим речима, избори су одразили расположење бирача у Србији, а задатак политичких снага у земљи, укључујући и посланике, јесте да та расположења одразе и у складу са Уставом и законима формирају органе власти.

"Колико разумем, досад се није успело у формирању парламентарне већине, а разлог за то су неслагања која постоје међу партијама изабраним у народну скупштину", навео је руски амбасадор.

Како је истакао, то је "проблем унутрашњег живота Србије". Русија ће, додао је Конузин, независно од тога каква ће влада бити формирана, увек наставити да доследно развија односе са Србијом.

Упитан да ли је, како тврде неки медији, лидеру социјалиста Ивици Дачићу током недавне посете Русији, сугерирано да владу фомира са Српском напредном странком, Конузин је одговорио да је Дачић боравио у Русији на саветовању о питањима безбедности.

Дачић је, како наводи Конузин, том приликом као министар унутрашних послoва "имао одговарајуће контакте у Русији".

Трговинска сарадња на узлазној путањи

Конузин је присуствовао заједничкој седници секције Привредне коморе Србије за Русију, Белорусију, Казахстан и Украјину, где je оценио да се трговинско-економска сарадња Србије и Русије налази на узлазној путањи и да се већ реализују велики пројекти, поручивши да су могућности билатералне сарадње практично неограничене.

"Долазе и још већи пројекти, као што је Јужни ток, који треба да буде започет крајем ове године, и модернизација железничких пруга у Србији", најавио је Конузин.

"Српско и руско министарство финансија су пре неколико дана потписали споразум и на јесен ће започети модернизација железничких пруга у Србији", подсетио је Конузин и позвао и друге фирме из Србије које ће бити извођачи и подизвођачи, да се припреме за тај посао.

Руски амбасадор подсетио је и да је у Србији почела да ради највећа руска банка "Сбербанка", која је спремна да инвестира у нашој земљи, али јој требају конкретни пројекти, па је позвао српске компаније да их понуде.

Руски дипломата указао је да нема системског приступа српске привреде за наступ у Русији. Српске компаније често не сарађују међусобно да би заједнички наступили на руском тржишту, приметио је Конузин.

"Интерес за пољопривредне производе из Србије постоји, јер су доброг квалитета, али су потребне много веће количине које траже руски увозници, а српски произвођачи на то не могу да одговоре", напоменуо је Конузин.

Конузин је рекао да жали што у протекле четири године није формирано стално тело за привредну сарадњу две земље, како би се решавали конкретни проблеми, као што је питање дозвола за транспорт.

Потребно је формирати и удружења српских привредника да би лакше пословала на руском тржишту и да би се активније користиле могућности бесцаринске трговине са Русијом, Белорусијом, Казахстаном, а ускоро и са Украјином, јер је то велико тржиште.

"Како ћете тај потенцијал искористити зависи само од вас", поручио је Конузин и навео да се трећина извоза из Србије у Русију реализује уз подршку капитала из Европске уније, што треба повећати.

Руски амбасадор изразио је чуђење што се не реализују неки већ договорени и потписани пројекти какав је, на пример, привредна сарадња са Курском облашћу, који се не реализује већ две и по године иако су потписани споразуми о сарадњи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара