Читај ми!

Протестна вожња због забране таблица

Колона возила из Косовске Митровице и Звечана, у протестној вожњи због одлуке приштинских власти о забрани српских регистарских таблица, стигла до административних прелаза Јариње и Брњак. Службеницима Кфора и Еулекса предато протестно писмо.

Колона од више десетина аутомобила, која је јутрос из Косовске Митровице и Звечана кренула у протестну вожњу до административних прелаза на северу Косова, око 10.15 стигла је на административне прелазе Јариње и Брњак. Представници Срба предали су протестно писмо службеницима Кфора и Еулекса због забране српских таблица.

Особље Еулекса на Брњаку демантовало је информације да имају наредбу да одузимају српске таблице.

Писмо је упућено команданту Кфора Ерхарду Древсу и шефу Еулеска Гзавије де Марњаку. У писму се Еулекс и Кфор упозоравају на поштовање Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација, статусну неутралност, поштовање људских права по Европској конвенцији и документима УН.

Од међународних мировних мисија на Косову грађани са севера покрајине траже поштовање воље народа о неприхватању косовских институција и да се прекине подршка насилној интеграцији севера Косова у косовске институције.

Председник Општине Косовска Митровица Крстимир Пантић рекао је да је то порука међународној заједници и Албанцима да насиљем и једностарним акцијама не могу да остваре своје циљеве.

"Једини начин да се проблеми реше су разговори и компромис којим ће бити задовољна и српска и албанска страна", поручио је Пантић.

Начелник Косовскомитровачког округа Раденко Недељковић истакао је да грађани севера Косова желе да на миран начин пошаљу поруку међународној заједници да имају валидна документа која издају надлежни органи Републике Србије и да не желе косовска документа.

"За партнере желимо Кфор и Еулекс, да са њима сарађујемо, али да не можемо прихватити да српску заједницу ставе у гето, да Кфор затвара наше путеве и да даје подршку Приштини за асимилацију Срба", рекао је Недељковић.

Представници локалне самоуправе задржали су се десетак минута у разговору са особљем Еулекса, након чега су окренули своја возила и вратили се назад. На возилима су били натписи "Стоп асимилацији", "Имамо документа Републике Србије, нећемо косовска", "Поштујте Резолуцију 1244".

Сви аутомобили који су дошли на Јариње имали су таблице које издаје МУП Србије са почетним словима косовских градова, а осим транспарената носили су и заставе Републике Србије. Аутомобили су имали налепнице на којима је стајало КМ, а прецртано КС и РКС.

За то време било је појачано присуство припадника Кфора, а на самом прелазу Јариње била је развучена и бодљикава жица.

И на прелаз Брњак стигла је колона возила из Звечана и Зубиног потока и представници Срба су, такође, предали протестно писмо, након чега су се вратили.

Косовска влада донела је одлуку према којој је од почетка јуна на Косову и Метохији забрањена употреба српских регистарских ознака са почетним словима косовских градова. Та одлука је, према тумачењу косовских и међународних званичника, плод дијалога о слободи кретања који су у Бриселу водили представници Београда и Приштине.

Споразум о употреби регистарских таблица на северу Косова на другачији начин тумачи шеф београдског преговарачког тима Борислав Стефановић који је недавно изјавио да се договор о таблицама не односи на север покрајине где је већинско становништво српско.

Косовски министар унутрашњих послова Бајрам Реџепи изјавио је пре неколико дана Танјугу да би од данас Еулекс на прелазима на северу Косова требало да забрани улазак возилима са српским регистарским таблицама које имају почетна слова градова на Косову.

Из Еулекса нису желели да коментаришу ту најаву, али су рекли да ће одлуку о слободи кретања која је плод бриселског дијалога, а према којој сви возачи са пребивалиштем на Косову морају имати регистрована возила на КС или РКС таблице, имплементирати постепено.

Првобитни рок за замену таблица био је 31. децембар прошле године и већ је неколико пута померан.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се