Читај ми!

Регионални скуп у Београду

Састанак шефова дипломатија 12 земаља чланица Процеса сарадње у југоисточној Европи отворен у Београду. Где год је присутна Република Србија, не може бити представника Републике Косово, поручио министар Вук Јеремић.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је да Косово не може бити присутно на састанцима Процеса сарадње у југоисточној Европи (SEECP), јер је овај форум резервисан само за суверене државе, додајући да је Савет за регионалну сарадњу прикладан форум на којем може да се чује глас етничких Албанаца са територије Косова и Метохије.

То је у складу са споразумом о регионалном представљању Косова, постигнутим у дијалогу под окриљем Европске уније, указао је Јеремић обраћајући се учесницима Процеса сарадње који се одржава у Београду.

Статусно неутрални споразум, који је у складу са резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација, не односи се на мултилатералне форуме који су резервисани за суверене државе, попут Процеса, нагласио је Јеремић.

Желим да будем јасан, где год је присутна Република Србија, не може бити представника Републике Косово, поручио је Јеремић и истакао да се то односи на Процес сарадње, Савет Европе, Организацију за европску безбедност и сарадњу и било коју агенцију и институцију у оквиру система УН.

Радити другачије, оценио је Јеремић, вратили бисмо уназад оно што смо учинили у промоцији сарадње и створили претњу миру и стабилности у југоисточној Европи.

Јеремић је подсетио да се ове године обележава стота годишњица Првог балканског рата и да се регионалне активности 2012. године одржавају под слоганом "Од балканских ратова до балканског мира".

Ова фраза осликава оно што покушавамо да учинимо, да потпуно трансформишемо и модернизујемо наша друштва, рекао је Јеремић и додао да је један од циљева представања Србије SEECP било продубљивање сарадње овог форума и Европске комисије.

Како се председавање Србије овом организацијом ближи крају, желео бих да искористим прилику и позовем чланице да још ближе сарађују, како би наш регион испунио свој стратешки потенцијал, истакао је Јеремић.

Јеремић је поздравио рад Савета за регионалну сарадњу и оценио да је он "извршна рука" Процеса сарадње у југоисточној Европи.

Очекујемо да за новог генералног секретара Савета буде изабран мој пријатељ и колега Горан Свилановић, који ће дати нову динамику у раду овог тела и продубити сарадњу са SEECP.

Јеремић је рекао да је Србија у 2011. години председавала Централно-европском иницијативом, Јадранко-Јонском иницијативом и Иницијативом за питања миграција, азила и избеглица, а да је сада на челу Организације за црноморску економску сарадњу.

Процес сарадње у југоисточној Европи је регионална иницијатива покренута 1996. године у Софији, са циљем промовисања и јачања добросуседских односа земаља региона, трансформисања региона у зону мира, безбедности, стабилности и сарадње, као и интеграције држава региона у европске и евроатлантске структуре.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се