Читај ми!

Ђилас поново градоначелник Београда

Драган Ђилас је поново изабран за градоначелника Београда. За Ђиласа гласало 63 од 110 одборника градске скупштине.

15.35 - Драган Ђилас изабран за градоначелника Београда, пошто га је од 110 одборника подржало 63.

12.58 - Председник Скупштине града Београда Александар Антић предложио да градоначелник Београда буде Драган Ђилас који је и до сада обављао ту функцију.

10.46 - Почела седница Скупштине града Београда на којој би требало да буде изабран нови градоначелник.

Скупштина града Београда изабрала је Драгана Ђиласа за новог градоначелника главног града. За Ђиласа је гласало 63 од 110 одборника градске скупштине.

Из градске већине, коју чине Демократска странка и коалиција око социјалиста, поручују да је носилац листе Избор за бољи Београд, својим знањем и енергијом најбољи кандидат за првог човека престонице.

Најважније је, подсећају - најшира подршка Београђана. Опозициони одборници из редова Српске напредне странке и Демократске странке Србије нису гласали.

Тридесет и седам дана после општих избора у Србији, градски одборници били су бржи од републичких посланика и лако дошли до договора.

Ђилас је био и једини кандидат за функцију првог човека главног града са листе "Избор за бољи Београд" и у претходном мандату обављао је ту функцију.

За заменика градоначелника изабрана је Татјана Пашић, на предлог Ђиласа, а она је до сада обављала дужност помоћника градоначелника. Скупштина је, на предлог Ђиласа, изабрала и 13 чланова градског већа.

Градоначелник Београда Драган Ђилас захвалио је одборницима Скупштине града што су подржали његов избор и подржали изборну вољу грађана.

Он је истакао да ће се трудити да што више буде присутан на седницама Скупштине града и поручио да су добродошле аргументоване критике и предлози без обзира да ли долазе од власти или опозиције.

Завршиће, каже, мост Земун - Борча, обилазницу око Београда, ПКБ мора да буде добар пример оживљавања привреде.

Ђилас је захвалио и свом противкандидату из Српске напредне странке (СНС) за фукцију градоначелника Александру Вучићу на, како је рекао, доброј јучерашњој дискусији током конститутивне седнице Градске скупштине.

Он је рекао и да ће прихватити предлог СНС-а за формирање канцеларије за брзе одговоре, као и предлог Демократске странке Србије (ДСС) да се оснује секретаријат за пољопривреду.

Одговарајући на критике које су током расправе о његовом избору изнели одборници са листе "Покренимо Београд" и ДСС-а, Ђилас је рекао да град није укинуо фирмарине, али да је снизио таксе и истакао да је градска власт спремна да даље улаже у објекте намењене мамама и бебама.

Ђилас је након избора за градоначелника поднео оставку на место одборника, а то су учинили и Татјана Пашић, која је изабрана за заменицу градоначленика, као и 13 чланова Градског већа.

Административно-кадровска комисија је донела решење о замени одборника који су поднели оставке.

Драган Ђилас је раније захвалио досадашњем заменику градоначелника Милану Кркобабићу из Партије уједнињених пензионера Србије (ПУПС) и истакао да је од њега много научио, као и да ће развијати његову идеју социјалног предузетништва.

Ђиласа је за кандидата за градоначелника предложио председник Скупштине Београда Александар Антић.

Одборнице Демократске странке Србије Милица Радовић и Санда Рашковић Ивић поднеле су оставке на одборничке функције, због, како су саопштиле, немогућности да истовремено обављају одборничку и посланичку функцију.

Нови сазив градског парламента чини 50 одборника листе "Избор за бољи Београд", 37 "Покренимо Србију", 13 одборника коалиције СПС–ПУПС–ЈС и 10 одборника ДСС-а.

Критике и похвале Ђиласовог рада

Одборници листе "Покренимо Београд" и Демократске странке Србије су раније током седнице најавили да неће подржати избор Драгана Ђиласа за новог градоначелника Београда.

Шеф одборника "Покренимо Београд" Небојша Стефановић изнео је мноштво примедби на рад градске власти и Ђиласа у претходне четири године, а једна од њих је та што је велики број надлежности општина прешао у руке града, што је допринело лошијим резултатима, као и да општине на којима је у власти био СНС и оне у којима то није био случај, нису имале једнак третман.

Он је навео да је процес легализације потпуно централизован, да је Београд у претходне четири године погодио "талас" поскупљења, повећања фирмарина и броја такси које фирме плаћају, а да су партијско запошљавање и бројне афере, попут "Бус плус" система и јавних набавки у предузећима, за шта је као пример навео предузеће "Београдски водовод и канализација", огроман проблем.

Стефановић је навео и да ће будућем градоначелнику доставити предлог за оснивање те Канцеларије за брз одговоре.

Шеф одборничке групе ДСС-а Андреја Младеновић рекао је да у наредне четири године мора постојати чвршћи однос градоначелника, његовог помоћника и чланова Градског већа, са градским парламентом, што није био случај у претходном мандату.

Младеновић је истакао да поступак издавања грађевинских мора бити убрзан, критиковао што није прихваћен њихов предлог за укидање фирмарина, непостојање секретаријата за пољопривреду и указао на неопходност реструктурирања градских предузећа.

Он је навео да је задуживање града од преко 800 милиона евра једна од највећих замерки на рачун градске власти.

Досадашњи заменик градоначелника Милан Кркобабић навео је да очекује да ће наредна градска власт наставити социјалну политику, као и бригу о најстаријим Београђанима, и најавио да ће бити повећана помоћ најсиромашнијим пензионерима, па ће они који примају мање од 20.000 динара месечно годишње добијати исти износ у четири рате.

Он је рекао да ће у оквиру концепта социјалног предузетништва бити запослено један одсто Београђана, а да првенство имају особе са инвалидитетом, расељена и избегла лица и друге маргинализоване групе.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се