Читај ми!

Чекајући трећег и(ли) четвртог

После друге званичне рунде преговора Демократске странке и коалиције СПС–ПУПС–ЈС, зна се само да се разговори настављају.

17.39 - Борис Тадић рекао је да ће се разговори о влади наставити, да ће трећи и четврти партнер бити познати за неколико дана и да верује да је формирање већине близу. Ивица Дачић изјавио је да је постигнута начелна сагласност о државним и националним питањима, економском и социјалном програму. 

17.25 - Завршен састанак ДС-а и коалиције око СПС-а. 

15.15 - Почео састанак ДС-а и коалиције СПС–ПУПС–ЈС.

15.02 - У седиште Демократске странке стигли су Борис Тадић, Ивица Дачић, Јован Кркобабић и Драган Марковић. Очекује се почетак састанка.

Лидери ДС-а и СПС-а Борис Тадић и Ивица Дачић рекли су да ће се за неколико дана знати ко ће чинити окосницу будуће владе, као и да су договорени програм, принципи и њена начела.

"О томе ко је трећи или четврти партнер сазнаће те врло брзо и верујем да ће врло брзо бити формирана парламентарна већина. За неколико дана знаће се ко ће чинити окосницу будуће владе", рекао је Тадић по завршетку састанка са лидерима коалције СПС -ПУПС-ЈС.

Лидер демократа је објаснио да ће стручне службе у наредном периоду разговарати о структури владе, министарствима и расподели надлежности.

Дачић је најавио да ће на наредном састанку са Тадићем и његовим сарадницима разговарати о трећем и четвртом партнеру у формирању парламентарне већине, као и о саставу владе.

"Договорили смо да то буде тема следећег састанка – трећи и четврти партнер и структура владе", рекао је Дачић.

Састанку у Крунској улици присуствовали су, поред Тадића и Дачића, и лидери ПУПС-а Јован Кркобабић и ЈС-а Драган Марковић. Затим заменик председника ДС-а Драган Ђилас и потпредседница те странке Јелена Триван.

Председник ДС-а навео је да су данас договорени основни принципи економске политике, као и ставови о политичким питањима у вези са регионом, Косовом, европском агендом и очекивањима међународних чинилаца када је реч о Косову.

"Постигли смо сагласност о начелима вођења политике у региону, тако да влада мора бити састављена од оних чинилаца који прихвате те принципе коалиције чији би основ чиниле странке око ДС-а и СПС-а", рекао је Тадић.

"Те разговоре треба завршити што пре како бисмо паралелно ишли са формирањем парламетарне већине", рекао је Тадић и изразио уверење да се брзо може доћи до формирања већине.

Тадић је истакао да ће будућа влада бити социјално одговорна, да ће наставити да спроводи реформе које имају подршку ЕУ, као и реформе у вези са отпочињањем преговора, али и поручио да ће се нова влада и председник Србије суочити са озбиљним и великим искушењима када је у питању Косово.

Лидер социјалиста, који је данас претходно, такође, говорио о формирању владе, сложио се са Тадићем да је данас постигнута сагласност о најважнијим питањима, програму, као и националним и социјалним темама и подвукао жељу и потребу да влада буде формирана што пре.

Изазови нове владе

Дачић је додао да је током састанка са демократама постигунта сагласност о неким изазовима који ће чекати сваку владу која буде формирана.

"Уз жељу и потребу да се влада формира што пре, неопходно је да се јасно зна на којој је платформи и ко ће чинити већину, односно да ли већина омогућава стабилност, да влада може да испуњава свој програм", рекао је Дачић.

Према његовим речима, у наредним данима "водиће се и сви други разговори са другим политичким партијама и посланичким групама који претходе стварању услова за прављење принципа коалиционог уговора".

"Покушаћемо да све те послове обавимо што пре", рекао је Дачић и додао да коалиције око ДС-а и СПС-а имају свој идентитет и погледе на распоред политичких снага.

Дачић је рекао да треба имати у виду и нову политичку реалност насталу после другог круга председничких избора.

О формирању владе Србије, представници ДС-а су већ претходног дана разговарали с представницима коалиције окупљење око СПС-а. Јуче су одржани и неформални разговори Демократске странке и Уједињених региона Србије.

О формирању нове владајуће већине претходних дана су разговарали и представници УРС-а и Коалиције СПС–ПУПС–ЈС.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара