Читај ми!

У Скупштини, ипак, мање жена?

Закон не обавезује странке да имају 30 одсто жена посланика и они могу да их замене њиховим мушким колегама, по редоследу на изборној листи. Неке странке најављују да ће се држати принципа да трећина посланика на њиховим листама, ипак, буду жене.

Уочи парламентарних избора најављивано је да ће у будућем сазиву Републичког парламента трећина посланика бити жене. Након што су мандати подељени, јасно је да ће их у посланичким клупама, ипак, бити мање.

У новом сазиву парламента Србије од очекиване 84 жене, сви су изгледи, биће их мање.

Закон о избору народних посланика не предвиђа да жену која оде из парламента наследи жена, већ први слободан кандидат са листе. Повећање броја жена на изборним листама затражили су амандманом прошле године посланици Лиге социјалдемократа Војводине, како би у парламенту било 30 одсто жена.

"То показује да, иако постоје законски оквири, иако постоје квоте иако постоје норме, странке нису спремне да повере посланичке мандате женама да их поставе на места одлучивања и да, очигледно, налазе начин да се боре да заиста у нашим скупштинама на свим нивоима и имамо фактички трећину жена", сматра Александра Јерков из ЛСВ-а.

Међу странкама које су испуниле правило о броју жена у парламенту су ЛДП, ДСС, УРС и СНС.

"Ми ћемо бити политичка странка која ће остављати трећину места за жене, дакле сваку жену мењаће жена", поручује лидер Српске напредне странке Александар Вучић.

"Као што знате, и у претходној влади највише жена је било у УРС-у и у наредном периоду се уопште не поставља питање ни у Скупштини ни ако УРС буде у извршној власти", каже Верица Калановић из Уједињених региона Србије.

Зарад функције у извршној власти, посланик ће морати да се одрекне посланичког мандата. То ће аутоматски пореметити и распоред у скупштини РС. Колико ће међу посланицима у будућем сазиву парламента бити жена, знаћемо тек после свих промена и померања у саставу Скупштине.

Марко Благојевић из Цесида сматра да ће те промене наступити веома брзо, непосредно после формирања нове владе.

"Зато што ће гро оних који су били кандидати за посланике, који су добили посланички мандат ући у извршну власт, на неком од нивоу било на локалном или републичком или ће ући у неко јавно предузеће. Функције које сам набројао су неуклопиве са посланичком функцијом, тако да ће они морати да бирају, претпоставка је да ће се они одрећи посланичког мандата", сматра Благојевић.

Закон може да делује као да је у складу са међународним принципима, али пракса не мора то потврдити. Од броја жена у Скупштини можда је важније кога ће оне представљати и за какве циљеве ће се залагати.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се