Читај ми!

Европски пут Србије – пут будућности

Председник Србије Томислав Николић свечано инаугурисан у згради Председништва Србије. Инаугурацији присуствовали лидери партија, верски поглавари, дипломатски кор и гости из иностранства.

18.20 - Културно-уметничким програмом који је извео ансамбл "Градимир" завршена свечана инаугурација.

18.14 - Председник Србије Томислав Николић започео обраћање присутнима. 

18.07 - Присутнима се обратио комесар за проширење ЕУ Штефан Филе. 

18.02 - Интонирањем химне "Боже правде" почела инаугурација председника Србије Томислава Николића.

У згради Председништва Србије је, 11 дана пошто је положио заклетву, инаугурисан председник државе Томислав Николић, чиме је почео његов петогодишњи мандат.

Пре инаугурације, председник Николић састао са европским комесаром Штефаном Филеом.

Инаугурацији на Андрићевом венцу, која је почела интонирањем химне Србије "Боже правде" и химне Европске уније "Ода радости", присуствовао је велики број званица.

Присутнима се први обратио комесар за проширење ЕУ Штефан Филе, који је рекао да очекује да ће Србија наставити пут ка ЕУ. Потом се званицама обратио и председник Србије Томислав Николић.

Председник Николић је поручио да је европски пут Србије пут будућности и економског просперитета и да ће помоћи да тај пут буде настављен, да ће у интересу државе сарађивати са свима у свету, а да ће у региону водити политику мира, стабилности и сарадње.

"Градићу пријатељства по свету, јер Србија нема право да има непријатеље. Европски пут Србије је пут будућности, пут економског просперитета и помоћи ћу Србији да тај пут настави", истакао је Николић.

Николић је напоменуо да ће штитити Устав Србије, поштовати и чувати територијални интегритет државе и да ће покушати да обједини све политичке снаге у земљи како би се утврдила и спроводила заједничка политика према Косову и Метохији.

Осим комесара Штефана Филеа, од страних званичника инаугурацији су присуствовали председник Црне Горе Филип Вујановић и председник РС Милорад Додик, министар спољних послова Турске, заменица министра спољних послова Италије, амбасадори Индије и Аустрије.

Инаугурацији су присуствовали и бивши председници Србије Милан Милутиновић и Борис Тадић. 

Међу представницима дипломатског кора били су и амбасадори ЕУ, Русије и Немачке, Венсан Дежер, Александар Конузин и Волфрам Мас.

Међу званицама из земље били су и патријарх српски Иринеј, престолонаследник Александар Карађорђевић са супругом, премијер Мирко Цветковић, вицепремијер Ивица Дачић и министар спољних послова Вук Јеремић, као и министар државне управе Милан Марковић.

На церемонију су дошли и представници политичких странака - председник ЛДП, ДСС, УРС и ЈС Чедомир Јовановић, Војислав Коштуница, Млађан Динкић и Драган Марковић Палма.

Инаугурацији су присуствовали и надбискуп Станислав Хочевар као и представници других верских заједница и конфесија. Међу званицама су били и представници јавног, културног и спорског живота.

Инаугурација је завршена културно-уметничким програмом који је извео ансамбл "Градимир", после чега је приређен свечани коктел.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара