Читај ми!

Филе: Дијалог са Приштином кључ за ЕУ

Европска унија охрабрује Србију да настави реформе на путу ка ЕУ, рекао европски комесар за проширење Штефан Филе у Београду. Кључни приоритет "видљив и одржив напредак у односима са Косовом", истакао Филе. Србија треба да буде у ЕУ и то схвата већина њених грађана, рекао председник Србије Томислав Николић.

Европски комесар за проширење Штефан Филе рекао је у Београду да Европска унија охрабрује Србију да настави реформе на путу ка ЕУ и да је кључни приоритет "видљив и одржив напредак у односима са Косовом". 

Филе који је први високи званичник ЕУ који је разговарао са председником Србије Томиславом Николићем од његовог избора на ту функцију, рекао је новинарима да у критеријумима постоји "јасност, транспарентност и предвидљивост шта се очекује од Србије за почетак преговора".

"Будући да је Србије сада кандидат за ЕУ треба да транспарентно и јасно ставимо до знања шта се од ње очекује", рекао је Филе, после сусрета са председником Србије Томиславом Николићем.

Филе је рекао да постоји амбиција да Србија отпочне преговоре са ЕУ до краја године, али да због тога "не можемо губити ни часа ни дана" и поновио да што пре треба формирати нову владу.

Он је подсетио да је Савет ЕУ јасно указао на пет конкретних тачака које Србија треба да испуни и да "нико не може да има тумачење које је другачије".

Према његовим речима, друга ствар је очекивање да се настави реформиски процес и да се позитивно одговори на започете реформе.

"Потребно је уложити нове напоре да би се обезбедила потпуна реформа правосуђа, наставак борбе проптив корупције, развој институције омбудсмана и пословно окружење", рекао је Филе.

Филе је истакао да ЕУ очекује од Србије да игра важну улогу у регионалној сарадњи и предводи процес помрења у региону.

Комесар за проширење ЕУ је навео да је дошао на инаугурацију председника Николића и да да подршку Србији да остане на путу ка ЕУ, јер како је нагласио, имамо заједнички сан да видимо Србију у Европи.

Николић је, поздрављајући Филеа као "осведоченог пријатеља Србије", рекао да је комесар за проширење човек који је указивао пажњу и СНС, док је та странка била у опозицији и додао да "никада није био ни на једној политичкој страни, није се мешао у то ко ће бити у Влади Србије".

Он је нагласио Филеову посвећеност циљу Србије да постане чланица ЕУ.

Николић је рекао да је са Филеом разговарао о путу којим се Србија кретала до статуса кандидата, као и ономе шта је све доводило до застоја, али и до убрзавања процеса, преговорима Београда и Приштине, као и предстојећој посети Бриселу.

На питање да ли је у разговорима било речи о томе да је Косово и Метохија услов за даљи напредак Србије ка ЕУ, Николић је рекао да није чуо тај услов од Филеа.

Николић је рекао да никада до сада ни од кога из ЕУ није чуо да је признавање Косова услов за даље приступање Србије Унији, наводећи да Србија треба да буде у ЕУ и да то схвата већина њених грађана.

"Говорили смо о процесу преговора Београда и Приштине, који треба да нас доведу у ситуацију да тај проблем решимо, рекао је Николић и нагласио да "преговорима треба решити питања на начин прихватљив за стране које преговарају".

Председник Србије Томислав Николић разговарао је данас и са заменицом министра спољних послова Италије Мартом Дасу, а планиран је и сусрет са делегацијом Алжира.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара