Читај ми!

Канцеларија у Митровици, тачка спора

За 55 радних места у Административној канцеларији косовске владе конкурисало око 1.040 грађана. Запослени у локалној самоуправи, који буду примљени у канцеларију остају без посла у општини и права на здравствену заштиту, каже председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић.

Око 1.040 грађана конкурисало је за 55 радних места у Административној канцеларији косовске владе у северном делу Косовске Митровице. Конкурс је завршен пре два дана, а у наредна три дана у Приштини очекују још пријава послатих поштом.

У Министарству за Косово и Метохију поручују да такве једностране акције само још више удаљују српску и албанску заједницу, јер Срби у Косовској Митровици имају локалну самоуправу која добро опслужује грађане.

Први човек канцеларије биће у рангу председника општине и сигурно ће бити из северног дела Косовске Митровице, очекују у Приштини. За то радно место конкурисало је седам грађана Косовске Митровице, петоро Срба, један Бошњак и један Албанац.

Канцеларија ће располагати са четири милиона евра годишње, онолико колико је до сада издвајано за рад Унмикове канцеларије у Косовској Митровици.

"Највећи мото обезбеђивање бољег живота грађанима севера Косова, који живе у тешком положају у сфери политике која има за последицу барикаде, насиље, тензије. У таквој атмосфери нико не може да буде спокојан, па је најмање што смо могли да урадимо је да пружимо алтернативну тим грађанима", објашњава заменик косовског премијера Слободан Петровић.

Према његовим речима, канцеларија ће имати могућност да ради оно што раде све друге општине на Косову, али је то, како је рекао "једна прилика пре расписивања демократских слободних избора на том делу, као и за сваку општину која ће бити на Косову".

Председник општине Косовска Митровица очекује да ће грађани Србије, који су на фебруарском референдум одлучили да не прихвате косовске институције бојкотовати рад канцеларије у митровачком насељу Бошњачка махала, а они који се тамо запосле биће санкционисани.

"Ова канцеларија је настала као продукт Ахтисаријевог плана, пре тога смо имали општински припремни тим, који није показао резултате осим прања велике суме новаца, а појединци су ту радили из личних интереса", истиче председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић.

Ако неко од запослених у локалној самоуправи буде примљен у такозвану канцеларију косовске владе остаће без посла у општини и права на здравствену заштиту.

Иако је према речима приштинских власти канцеларија техничке, а не политичке природе, у министарству за Косово и Метохију кажу да је то још један вид провокације и насиља које косовске власти, уз помоћ дела међународне заједнице користе да дестабилизују ситуацију.

"Та канцеларија је још један вид провокације. Поједини косовски политичари, у овом случају влада Косова, убеђују своје сународнике да покушавају да на северу да разговарају са српском заједницом и да је тобоже српска заједница заинтересована да ради за косовску владу, а да иза тога стоје поједини екстремни елементи или Влада Србије", објашњава министар за Косово и Метохију Горан Богдановић.

У Косовској Митровици неколико година уназад поред српске општине Косовска Митровица функционише и УНМИК администрација Митровица, а од пре две године у северном делу града ради и косовски Центар за цивилне услуге.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара