Читај ми!

Честитке Јеремићу

Избор за председавајућег 67. Генералне скупштине УН Вуку Јеремићу честитали представници земаља Африке, Азијско-пацифичког региона, Источноевропских и Западноеверопских држава.

Државе чланице Уједињених нација честитале су данас министру спољних послова Србије Вуку Јеремићу избор за председавајућег 67. Генералне скупштине УН.

Стални представник Бенина при УН Жан Франсоа Зинсу честитао је Јеремићу избор и изразио наду да ће имати његову подршку у решавању проблема са којима се суочава афрички континент. Изазови пред светом су велики и разноврсни и Генерална скупштина УН ће играти централну улогу у њиховом решавању, рекао је Зинсу.

Представник Вануатуа Давид Гонла Ву честитао је Јеремићу избор у име држава Азијско-пацифичког региона и изнео уверење да ће чланице УН успешно водити кроз изазове са којима се ова организација суочава.

У име групе Источноевропских држава обратио се представник Белорусије при УН Андреи Дапкиунас који је честитао Јеремићу, а исто то је учинила и амбасадор Хондураса Мери Елизабет Флорес Флејк у име групе Латиноамеричких и карипских држава.

Стални представник Турска при УН Ертугрул Апакан честитао је избор Јеремићу у име Западноеверопских и других држава.

Његово искуство и динамизам даће значајан допринос будућем раду Генералне скупштине УН и верујемо да ће демонстрирали лидерство како би се превазишли изазови и искористиле прилике, рекао је Апакан.

Министар иностраних послова Немачке Гвидо Вестервеле пожелео је Вуку Јеремићу много успеха у раду, истичући да ће му Немачка пружати подршку у испуњавању његових задатака.

"Министар Јеремић долази на ову функцију у тренутку када ће се Генерална скупштина бавити важним глобалним питањима мира, безбедности, развоја, заштитом околине, људским правима и хуманитарним питањима", наводи се у саопштењу Вестервелеа.

Министар спољних послова Италије Ђулио Терци je, у писму Вуку Јеремићу, навeо да је Италија активно подржавала Јеремићеву кандидатуру и додао да је уверен да ће лидерство шефа српске дипломатије допринети раду Генералне скупштине "у време када је међународна сарадња потребнија него икад".

"Уверен сам да ће међународни углед, који сте стекли као министар спољних послова Републике Србије, заједно са Вашим широким искуством у међународним односима, помоћи у изградњи консензуса међу државама чланицама по већини важних питања у Генералној скупштини", наводи се у поруци Терција упућеној Јеремићу.

Председник Хрватске Иво Јосиповић поводом избора Вука Јеремића за председавајућег Генералне скупштине УН, уз честитке, изразио је очекивања да ће "новоизабрани председник коректно обављати свој посао на задовољство свих држава света".

Раније је најављено, да ће хрватски амбасадор при Уједињеним нацијама, гласати за литванског кандидата, амбасадора при светској организацији, Далијуса Чекулиса.

Министарство спољних послова Литваније оценило је вечерас да је победа шефа српске дипломатије Вука Јеремића над литванским кандидатом амбасдором Далијусом Чекулисом у УН резултат Јеремићеве кампање, али и подршке Русије.

Пораз представника Литваније може се приписати првенствено кампањи српског кандидата и "пуној подршци Русије представнику Србије као и отвореном непријатељству према литванском представнику", наводи се у саопштењу објављеном на веб сајту тог министарства.

Литвански министар спољних послова Аудронијус Ажубалис сматра да је Литванија, без обзира на исход гласања, добила доста међународне подршке, што, како је оценио, показује да је њена спољна политика призната широм света и да је та земља изградила имиџ активног и одговорног члана међународне заједнице, наведено је у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара