Читај ми!

УНС и "Курир" о Динкићевим оптужбама

Удружење новинара Србије и редакција дневног листа "Курир" су оштро осудили напад и оптужбе председник УРС-а Млађана Динкића на тај дневни лист. Поводом оптужби Млађана Динкића на рачун дневног листа "Курир".

Удружење новинара Србије (УНС) упозорило је председника Уједињених региона Србије (УРС) Младјана Динкића да борба за слободу медија у Србији не може да се води уз помоћ закулисних претњи, попут његове СМС поруке издавачу листа Курир Александру Родићу.

УНС је у саопштењу навео да је Динкић послао Родићу СМС у којем је навео да Родић "иде стопама свога оца" и упозорава га да ће се борити против њега "до краја", а "за истину".

"УНС подсећа Динкића да је његов досадашњи начин борбе против Курира пре три године произвео драконски и неуставни закон о медијима, који је нанео огромну штету слободи штампе у Србији", навело је Удружење.

УНС указује да начелно подржава сваки позив на отворен и искрен разговор о томе ко контролише медије у Србији, укључујући и позив Динкића чија су сазнања о притисцима на уређивачку политику јавних гласила од несумњивог интереса за јавност и новинарску професију.

"Новинарска професија биће савезник свима који буду спремни да се боре, не против једне странке или једног медија, већ за слободно новинарство, ослободјено политичких и државних притисака и интервенција", навео је УНС.

Редакција листа Курир саопштила је да лидер Уједињених региона Србије (УРС) Млађан Динкић, уместо што врши притисак на тај лист, треба да објасни своју улогу у продаји Мобтела.

"Динкић по ко зна који пут врши притисак на Курир, и то по правилу кад год пишемо о пљачки Србије и њених грађана. Овог пута му је засметало то што смо писали о продаји Мобтела, односно истрази која се тим поводом води у Аустрији", пише у саопштењу редакције.

Редакција тог листа навела је да Динкић покушава да скрене пажњу јавности лажним оптужбама да поједини политичари стоје иза Курира и да наручују текстове против њега, уместо да објасни каква је његова улога у тој продаји, коју је, како се наводи, и Европска комисија означила сумњивом.

"Динкић с позиције политичке моћи наступа у свом маниру, бахато и силеџијски. Курир је добио потврду аустријског тужилаштва да се води истрага због продаје Мобтела у којој сте и Ви учествовали. Значи, господине Динкићу, демантујте аустријско државно тужилаштво када Вас позову да дате изјаву", наводи се у саопштењу.

У саопштењу пише да ће Динкића позвати и из српског тужилаштва због претећих порука издавачу Курира и кривичне пријаве коју ће тај лист поднети против лидера УРС.

"Верујемо да ће све афере добити свој епилог и пред надлежним институцијама, а корумпирани политичари казну какву по закону заслужују", пише у саопштењу листа Курир.

Динкић је негирао да се против њега води истрага о којој пише Курир и поручио да неће разговарати са Демократском странком (ДС) о формирању владе док се не утврди да ли Борис Тадић води кампању против УРС.

Он је рекао да лист Курир "уређују" функционери ДС Душан Петровић и Слободан Хомен и да "сумња" да иза данашњих написа стоји Борис Тадић.

Лист Курир је пренео да је аустријско тужилаштво за борбу против корупције покренуло истрагу против бизнисмена Мартина Шлафа због куповине "Мобтела", а проверава и како је лидер Уједињених региона Србије исплатио 357,9 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара