Читај ми!

Реакције на избор Вука Јеремића

Избор министра спољних послова Вука Јеремића за председавајућег Генералној скупштини УН доприноси угледу и међународном кредибилитету Србије, оцена је политичке и стручне јавности у Србији.

Избор министра спољних послова Србије Вука Јеремића за председавајућег наредног, 67. заседања Генералне скупштине Уједињених нација изазвао је бројне реакције и честитке у Србији.

Председник Владе Србије Мирко Цветковић честитао је министру спољних послова Вуку Јеремићу на избору за председавајућег Генералне скупштине УН, изразивши уверење да ту дужност одлично обављати.

"Најискреније Вам честитам на избору на то изузетно значајно и одговорно место и сматрам да је то важан дипломатски успех Србије", навео је Цветковић. Премијер је истако да је сигуран да ће Србија на тај начин бити представљена на највишем нивоу у једној од најзначајнијих међународних институција.

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић честитао је министру спољних послова Вуку Јеремићу избор за председавајућег Генералне скупштине УН, саопштио је МУП.

Дачић је, уз искрене честитке Јеремићу за избор на ту изузетно важну и одговорну функцију, истакао да је то велики дипломатски успех Србије који ће "вероватно наљутити противнике чврсте државне, националне политике у земљи и свету, а сигурно веома обрадовати све оне који се залажу за јаку, утицајну и достојанствену Србију".

Председник Демократске странке Борис Тадић честитао је Вуку Јеремићу оцењујући да је то велика победа Србије и политике која је вођена у претходним годинама.

Избор Јеремића у Генералној скупштини УН и чињеница да је у мандату претходне владе Србија добила и председавање ОЕБС-ом само је доказ да смо несумњиво променили слику о Србији и њену међународну позицију и постали респектабилна земља у међународним форумима, навео је Тадић.

Шеф преговарачког тима Владе Србије у дијалогу са Приштином Борислав Стефановић честитао је Јеремићу и оценио да његов избор потврђује углед Србије. "Ствар је угледа земље и димпломатског престижа имати то место, и то потврђује углед Србије", рекао је Стефановић, додавши да не очекује да ће у Генералној скупштини УН бити много тема које се тичу Србије.

Лидер СНС-а Александар Вучић рекао је да та странка сматра да је победа Томислава Николића на председничким изборима у Србији допринела избору Јеремића на тако значајно место као што је председавајући Генералне скупштине УН, пошто је јасно да после избора Николића за председника државе Србија ужива већи углед на свим меридијанима.

"Уверени смо да ће Србија у будућности умети да користи своје предности сарађујући, разговарајући и размишљајући о својој будућности у ЕУ, али и са свим другим земљама" рекао је Вучић.

Избор Вука Јеремића је признање за државу и има изузетно велики значај, оценила је потпредседница Социјалистичке партије Србије Славица Ђукић Дејановић. Она је оценила да избор Јеремића за председавајућег ГС УН може само поправити углед Србије, и да је то показатељ да Србија очигледно јесте објективно вреднована као земља која има и појединце и институције вредне пажње.

Председник Јединствене Србије Драган Марковић оценио је да је избор српског министра спољних послова добра вест, која ће олакшати борбу за правду и интересе српског народа на Косову. "Ми се боримо за правду, а правда је на страни српског народа. Ово ће нам олакшати борбу, управо на месту где се одлучује о судбини српског народа", рекао је Марковић.

Народни посланик Либералнодемократске партије Бојан Ђурић рекао је, агенцији Бета, да није добро што је кандидатуром Вука Јеремића за председавајућег ГС УН, коју је назвао чудном, Србија поново поделила и регион и Европу, тражећи у тој улози релативно частан излаз за Јеремића из домаће политике.

Ђурић је оценио да је стварни политички значај те функције несумњиво много мањи од трошка и вредности свих државних ресурса које је Јеремић потрошио водећи како је рекао "ту своју кампању широм света".

Нова Србија саопштила је да је избор Јеремићавелико признање Србији. "Нова Србија изражава велико задовољство због тог чина. Сматрамо да сви капацитети наше државе, без обзира на политичке разлике и ставове, морају бити у функцији јачања угледа наше земље на свим нивоима и да се нипошто не смемо руководити ускостраначким интересима у афирмацији угледа наше државе", нагласио је НС.

Избор Вука Јеремића за председавајућег Генералне скупштине УН је велико признање Србији, и Јеремићу лично, оценила је потпредседница Уједињених региона Србије Сузана Грубјешић.

Аналитичари о избору Јеремића 

И професор Факултета политичких наука Предраг Симић честитао је Јеремићу на избор и оценио да данашњи избор српског министра спољних послова доприноси угледу и међународном кредибилитету Србије.

"Србија сада има много већу тежину у међународним односима", рекао је Симић додавши да ће преко Јеремића Србија сада бити укључена у сва светска збивања. "Самим тим и одговорност Србије је већа и биће упрта много већа пажња у потезе који се вуку из Београда", указао је Симић.

Он сматра да са функције председавајућег Јеремић неће имати директан утицај на збивања на Косову и положај тамошњих Срба, али ће ипак моћи да утиче индиректно. "Његов утицај у многоме ће зависити и од потеза Београда", указао је Симић.

Да је избор Јеремића веома добра вест за Србију сложио се и аналитичар Ђорђе Вукадиновић, који је рекао да је тај избор и признање Јеремићу лично али и резултат "минулог рада" и утицаја некадашње југословенске дипломатије у свету, као и подршке земаља групе БРИКС.

"То место није чисто администратривно и бирократско, а чак и да јесте, представља значајан дипломатски успех Србије и може индиректно помоћи државним напорима да се заустави или успори нови талас признања Косова, а и глас Србије ће бити мало јачи на међународној сцени и по неким другим отвореним питањима", рекао је Вукадиновић.

Аналитичар Дејан Вук Станковић каже да избор Јеремића представља корак напред за положај Србије у свету и победу српске дипломатије.

"Министар Јеремић је активном политиком успео да привуче бројне савезнике у свету", рекао је Станковић додавши да за једну малу земљу са великим социјалним и политичким проблемима - каква је Србија, успех да има човека у врху престижне међународне организације.

Станковић је указао да је Јеремић изабран прегласавањем и да је победио кандидата из Литваније, чланице Евроспке уније. Ипак, изразио је наду да то неће имати "негативне и осветничке последице" по евро-интеграцију Србије.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара